Турнирът по карти в Белозем на близо половин век

Около 50 участника , разпределени в 24 двойки, от които само 1 жена премериха уменията и късмета си в 42-рия турнир по Бридж -белот в Белозем.

Създател , организатор и съдия на състезанието е Миньо Минев -Киното. Началото е поставено през далечната 1977 година и оттогава турнира печели все повече почитатели и участници с всяка изминала година.

„Бридж-белотът е игра на карти. За негова родина се смята Франция. Правилата на бридж-белота са смесица от тези на британския бридж и френския белот. Традиционно се играе от четирима, но са възможни и игри от трима или двама човека.

Белотът може да се играе и като отборен турнир.“- обясни един от участниците.

Турнирът има строги правила на участие, а за да се запази спортно-приятелския дух на събитието за тези , които само наблюдават играта е важно да пазят тишина или казано накратко – кибиците мълчат.

Съзтезателната програма започна в ранни зори и продължи около 12 часа с 1 час за почивка. Наградният фонд за победителите бе предметни награди, а за последно класиралите се наградата е закачлива- метли, „за да пометат залата „-шегуват се зевзеците.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров също взе участие в мероприятието. Негов партньор бе председателят на ОбС-Раковски Георги Лесов. Въпреки силният старт и оспорваната игра общинарите не успяха да се класират сред призьорите.

Сходна бе съдбата и на кметът на Белозем Иван Тачев. Това е 30-то му участие и по неговите думи „най-слабото му представяне до момента“. „Малко точки ме спасиха от метенето на залата.“- ожали се Тачев.

„Жителите на Белозем винаги са търсили начини да направят живота си по-колоритен и богат на събития. Мераклиите са много, а играта е емоционална и създава нови спомени и приятелства.“- сподели кмета Гуджеров.

За общинският градоначалник бридж-белота е релакс в свободното време. Той даде много добра оценка за организацията на турнира в Белозем и сподели удовлетворението си от многото участници в него и спортсменска игра.