Учители от Раковски с мисия: „Повече време извън класните стаи“

Интересен и непопулярен начин да изкарат учениците извън затворените пространства на учебното заведение са измислили група преподаватели от ОУ“Хр.Ботев “ в Раковски.

На училищният плац са разчертани настолни игри като „Не се сърди човече“, „Туистър“, „Морски шах“,“Лабиринт“, логически игри , в които се използва таблицата за умножение и още куп занимания. Очертано е и поле с мобилни пътни знаци , на което децата учат правилата на движение по улиците и пътната безопасност.

За да види реализираният проект на място отиде и зам.кмета по образованието на община Раковски Татяна Бакова.

Идеята се ражда , когато преподавателката Ана Боргоджийска вижда една снимка в интернет на разчертан по подобен начин училищен двор в чужбина. Амбициозната учителка получава подкрепа от директора Кремена Алексиева и заедно с колегите си Ана Димитрова, Янка Арлашка, Ивана Лесова запретват ръкави и за кратко време създават новият облик на двора на училището. Така със съдействието и подкрепата на родители , учители и ръководство новият облик на дворното пространство вече е факт.

„Идеята е да превърнем сивият двор в притегателно и любимо място на децата , с цел да играят повече на открито, а не да се задържат продължително време пред телефоните и таблетите“- споделя Боргоджийска.
Всяко междучасие при хубаво време дворът се пълни с деца, които се тълпят пред всяка игра. Най-голям наплив от желаещи да играят има на карето с „Не се сърди човече“. Игрите са пригодени за деца от 1-4 клас, но ги използват и по-големите ученици.
Докато играят и се забавляват децата развиват двигателни умения, логика, затвърждават знанията си придобити в клас и придобиват нови.

Всички игри намират приложение в учебните предмети „Математика“, „Човек и общество“, „Човек и природа“, „Български език“. Някои от игрите карат децата да мислят логически. Към тези игри има предварително зададена схема и алгоритъм , която се следва. Децата сами могат да променят правилата на игрите или да измислят нови такива.

Игрите ще се доразвиват като една от идеите на преподавателите е на автомобилните гуми да се изпишат дати и събития от българската история. Така чрез игрите по занимателен начин децата ще ги запомнят по трайно

Амбицията на преподавателите е да се разшири периметъра на интерактивната площадка , като се добавят и изрисуват азбуката, кръговрата на водата, разтежа на едно дърво и др. Учителката Ана Боргоджийска стига далеч в намеренията си и иска да възроди позабравените „бабини“ игри на открито като ластик, дама. Преподавателският екип и ръководството на училището са категоричени , че по този начин училищният двор ще стане още по- привлекателно и притегателно място и в извънкласното време и в почивните дни.

„Не изисква много усилия и средства за направата на двора интересно и забавно място. Иска се само желание за това. Това са прости и постижими неща, хубаво би било и на повече места да бъдат прилагани“.- категорична е Ана Боргоджийска.
Проектът има подкрепата и от Регионалният инспекторат по образованието, а екип от преподаватели ще систематизира и опише стореното в ОУ“Хр.Ботев“ в презентация и ще я представят като добра практика на колегите си от региона на 4- тата регионална конференция на началните учители от Пловдив-област на тема „Училището място за игра“, която ще се проведе в Хисаря 30-31 март.

Зам. кмета Бакова използва посещението си в ОУ“Хр.Ботев“ и отиде да види и новооборудвания кабинет по биология, където петокласниците правеха опит с активен въглен да пречистят вода.
Татяна Бакова влезе и при второкласниците, за да види дали малчуганите харесват новите си книжки.