Устройство за онлайн мониторинг на състоянието на майката и плода по време на бременност събра овациите в третото издание на глобалната инициатива Startup Weekend в Пловдив

Млади предприемачи, програмисти, студенти и фрийлансъри разработиха иновативни идеи за стартиране на печеливш бизнес

Устройство за онлайн мониторинг на състоянието на майката и плода по време на бременност събра овациите в третото издание на глобалната инициатива Startup Weekend в Пловдив

Този уикенд (17-19 март) в Пловдив за трета година глобалната инициатива Startup Weekend събра на едно място млади предприемачи, софтуерни инженери, дизайнери, студенти и фрийлансъри, които премериха сили в 54-часов маратон с идеи за успешни бизнес начинания.Над 50 участници на различни възрасти и с различни интереси се групираха в отбори, без да се познават предварително, и всеки с уменията и идеите си допринесе за създаването на протипи и цялостни стратегии за старт на печеливш бизнес.

Мениджъри на ИТ компании и фирми от различни сектори на икономиката, маркетолози,консултантски организации и стартъпи менторстваха и журираха в състезанието. Специален гост беше мениджърът на общността Toptal Азия Линдзи. Азия активно е работила за разрастването на общността на TED и Thousand Network.В момента оглавява европейската общност на Toptal, която обединява едни от най-добрите софтуерни разработчици, дизайнери и финансови експерти в света. Азия представи пред участниците различни възможности за товакак IT специалисти, базирани в България, могат да създават продукти и стойност за едни от най-големите компании в света.

Техническо изпълнение, визуална идентичност, валидация и бизнес модел бяха основните критерии, по които се оценяваха разработените идеи за стартъпи. Овациите на публиката, менторите и журито събра млад медицински специалист, който представи идея за онлайн платформа и устройство, с които акушер-гинеколози да проследяват дистанционно бременните си пациентки. Устройството периодично и в реално време може да проследява състоянието на майката и плода и да изпраща на специалиста данни за сърдечен пулс, тонове, фетални движения и друга полезна информация.

Един от най-успешните български стартъпи, ИТ компанията Програмиста АД подкрепи събитието.Технологични мениджъри на компанията бяха сред менторите и помагаха на участниците в разработването на концепциите. Стартирала в Пловдив преди три години с по-малко от 10 служители, компанията днес е базирана в седем града, бележи висок ръст и е инициатор на десетки благотворителни инициативи. От началото на своето съществуване до днес фирмата е инвестирала стотици хиляди левове за подкрепа на събития, развиващи ИТ общността и бизнеса в България.

„Хората, които работят в ИТ индустрията, както и всички онези, които успоредно с професионалните си ангажименти полагат усилия за подпомагане на екосистемата в българския бизнес със събития, конференции, обучения,създават реална добавена стойност за българската икономика. Инвестицията в подобен род събития е ангажимент и обществен дълг на всяка компания, която е успяла да реализира своя бизнес в България“, убедени са Никола Вълчанов и Александър Папратилов, технологични мениджъри в Програмиста АД.