В Белозем отново избраха „Царица на виното“

Кметът на Белозем Иван Тачев приветства дошлите да споделят празника.

„Да отгледаме хубаво грозде, да го превърнем в руйно вино и да го пием с любими хора!“- пожела Тачев.

Хубавото февруарско време отново събра белоземци и гости на европейското село на щъркелите в добро настроение и с желание за участие в зарязването на лозето. От кметството се бяха погрижили за жителите и гостите на селото да има достатъчно количество вино и топло мезе напълно безплатно. Инициативата е подкрепена от кмета на община Раковски и местни благодетели.

Кметът на Белозем Иван Тачев приветства дошлите да споделят празника.

„Да отгледаме хубаво грозде, да го превърнем в руйно вино и да го пием с любими хора!“- пожела Тачев.

Под звуците на българска народна музика, изпълнявана от орк.“Приятели“ заедно със зам.кмет на общината Божидар Стрехин, жителите на европейското село се отправиха към лозовия масив на Спас Спасов за ритуала „зарязване“, където отец Петър отслужи благослов. Отецът заедно заряза лозовите пръчки, като не пропусна да ги полее обилно с червената течност за берекет.

Настроението се повиши и празникът се пренесе отново на центъра за награждаването на отличилите се винопроизводители. Докато комисията с председател инж. Георги Димитров от винзавода в Асеновград и технологът Тома Паскалев и дегустатора Йордан Георгиев оценяваха пробите  участвали в конкурса за най-добро домашно вино, мъжката певческа група“Иван Михов“се погрижи за доброто настроение на празнуващите.

При червените вина бронза отиде при Стоян Кърмазиев, второто място бе за Петър Серафимов, а първо място и приза цар на виното спечели Пенка Кокова. Трето място  в категорията бяло вино спечели Нейко Димитров , второто грабна Спас Спасов , а Иван Григоров се представи с най-доброто бяло вино според дегустаторите и съответно зае първото място.