В Раковски преизбраха Царят на виното със 150 литра от божественото питие

За 20 поредна година в Раковски се събраха жители и гости на общината за Винария 2018г. в гр.Раковски. Ежегодното издание на празника започна с традиционно шествие към  местния лозов масив, където Отец Димитър от църквата “ Пресвето сърце Иисусово“ отслужи благослов за плодородие и заедно с Йосиф Балджийски син на миналогодишния цар на виното Милко Балджийски зарязаха гроздовите пръчки за берекет. Женската певческа група към читалище „Св.св. Кирил и Методий“ изнесе кратка музикална програма , а присъстващите  се хванаха на кръшно българско хоро.

За да бъдат част от ритуала и да споделят традицията с раковчани на „зарязването“ присъстваха кметът на Раковски Павел Гуджеров, зам.кметовете Татяна Бакова, Йовко Романов и Божидар Стрехин, председателя на ОбС-Раковски Георги Лесов, общинските съветници Любов Кориновска и Младен Мандраджийски, кметовете на Белозем и Момино село Иван Тачев и Никола Стоянов.

Събитието продължи на сцената в центъра на  кв.Ген.Николаево, където музикантите от орк.“Тракийско настроение“ вече подгряваха публиката . Организаторите бяха приготвили 150 литра от божествената напитка, която се лееше на площада за всички ценители на гроздовия елексир. Дионисиевият празник в Раковски е повод за срещи с приятели и възможност всеки винопроизводител да се похвали със собственото си производство.

Кметът Гуджеров откри „Винария Раковски 2018“ с латинската сентенция „In vino veritas“. Той благодари на събралите се за присъствието и им пожела весело настроение.“Радвам се , че сте тук , защото празника е по-хубав когато всички сме заедно и е споделен с приятели „-добави Гуджеров.

Жури от професионални дегустатори с председател професор Иван Пищийски от Университета по хранителни технологии – гр.Пловдив оценяваше качествата на 38 червени, 11 бели и 2 пелина участващи в конкурса за най-добро домашно вино.
При белите вина на 3-то място се класира д-р Иван Томбашки, а позиция напред зае Благой Кунчев от Момино село. Иван Аладжийски грабна първото място и награда 30-литрово буре за  най-добро домашно бяло вино.

Две поощрителни награди бяха раздадени в следващата категория за най-добро червено вино.Георги Атанасов от Момино село и Николай Караянски от Стряма .

Бронза при червените вина отиде при Йосиф Балджийски, среброто все Лиляна Минкова от Момино село.
На първо място и цар на виното за втора година стана Милко Балждиййски.
Никола Шопов от кв. Секирово спечели първенството при пелините.