XVIII Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри Kукове-Раковски

18-то издание на Международния фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове“ ще се проведе на 9 февруари в Раковски.Празникът започва от 18 часа в читалище „Св. св. Кирил и Методий“ , където ще се състои концерт на СОУ „Любен Каравелов“ от Пловдив и на самодейни състави от Раковски и околността. На 10 февруари от 11 часа на площад „Европа“ в града ще се проведе състезателно дефиле, което ще завърши с парад.

Повече от 20 са българските състави, сред които са и известните кукери от Васил Левски, Дъбене, Войнягово, Симитли, Бъта, Попинци, Дивотино, Кошарево, Шумен.

Жури от фолклористи и музиколози ще наблюдават играта и ще оценяват възможностите на съставите по регионалната им специфика, сценично поведение, маски и костюми.  За победителите е осигурен награден фонд.

Публиката и участниците ще се веселят с оркестър „Млади тракийци“ с ръководител зам.кмета на община Раковски Божидар Стрехин.

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина, след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития не само в  община Раковски, но и в региона.  Фестът се провежда под  патронажа на кмета на община Раковски Павел Гуджеров.

Фестивалът се заражда по идея на покойния кмет  Франц Коков, който останал очарован от пернишкия фестивал организиран по-рано. Група  младежи, сред които и настоящия депутат Младен Шишков му  помaгат  да осъществи тази  идея, която се превръща  в традиция и оставя трайна следа в развитието на общината.

През 2000 г. се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри, който се финансира от община Раковски. Същата година община Раковски става член на Федерацията на европейските карнавални градове (FEEC).

От 2002 г. Министерство на културата финансира проект на НЧ”Св.св.Кирил и Методий” гр.Раковски и фестивалът в града прераства в национален, а от 2003 г. той вече е със статут на Международен фестивал.

Тази година също се очаква голямо международно участие.

В Раковски за празника гостуват и кукерски групи от Румъния, Сърбия, Македония, Ирландия, Италия и  Гърция.