Затварят цехът причинил пожара в село Шишманци

Да бъде прекратена дейността на цехът за пластмасови отпадъци, на територията на Екозавода за битови отпадъци , в който възникна пожара продължаващ вече седмица. До това решение се стигна след снощното открито събрание на жителите на с.Шишманци и оклоните села Белозем и Болярино.

На срещата присъстваха кметът на Община Раковски Павел Гуджеров, председателят на ОбС Георги Лесов, народните представители Младен Шишков и Запрян Янков,  кметът на Шишманци Костадин Иванов, общински съветници и кметове на кметства от Община Раковски. Директорът на РИОСВ- Пловдив  доц. Стефан Шилев , главен инспектор Малинов от РСПБЗН, Силвия Вълчинова и Мария Иванова от РЗИ бяха представители на ресорните институции.

Общинският кмет Гуджеров заяви,   че  в момента проблемът е регионален, но ако ситуацията не се промени ще го направи национален. Общинската администрация ще сигнализирала парламентараната комисия по околна среда и  МОСВ. Ако трябва ще  се  алармира и премиерът Борисов и ще се сезира Европейската комисия- бе категоричен  Павел Гуджеров.

„Аз и вашият кмет сме с вас от първия ден. Това, което дишате вие дишаме и ние. Настоявам  да бъде наложена санкция от компетентните органи на фирма“Мишовски“ -наемател на цеха за пластмасови отпадъци, в който избухна пожара. Настоявам за комплексна проверка от всички институции, които имат отношение към дейността на цеха в това число РИОСВ, РЗИ, РПБЗН, РДНСК, които да излязат със заключение и конкретни мерки, за да не се допуска рецидив. Смятам, че мой дълг и задължение е да бъда стожер и еталон, ето защо няма да правя компромис с безопастността на жителите на  Община Раковски. За мен като кмет най-важното е да опазя здравето и живота на хората от моята община.“

Недоволството на шишманци е  срещу редовното обгазяване на населеното място, защото това не е инцидентен случай. Това е шестият пожар от отварянето на Екозавода.

Жителите на селото  заявиха, че търпението им се е изчерпало, защото през годините получават само оправдания и обещания от институциите, но нищо не се случва. Не вярват и на резултатите за качеството на въздуха от Мобилната лаборатория на Екоинспекцията и смятат, че те са манипулирани. Затова следващата стъпка е гражданско неподчинение, категорични са шишманци.

Миризмата е непоносима, а хората са безпомощни да се опазят от вредното въздействие на обгазяването. Много от тях в залата заявиха, че вече имат и сериозни здравословни проблеми. Повишили са се случаите с оплаквания на горните дихателни пътища. Замърсеният въздух е бич за астматиците.“С две помпи съм и пак не мога да дишам. Задушавам се .“ – оплака се възрастна жена. Опасността за здравето на хората е толкова голяма колкото и рискът за екологичното равновесие в региона. Присъстващите на събранието  обясниха, че са ставали свидетели на ужасяващи картини.“ Пчелите ми изчезнаха, а младите фиданки изсъхват. Ако щете вярвайте“- сподели жител на .Шишманци.

Кметът Гуджеров обърна особено  внимание на факта, че в Община  Раковски  е регистриран положителен прираст на населението. Устойчивият възходящ тренд се дължи освен на факта, че местните хора имат работа и сигурност за бъдещето си благодарение на Индустриална зона „Стряма“, големите фирми в петролната индустрия, зърнопроизводството и електрониката, но и на екологичната среда и чистия въздух.

“ Ако искаме да преборим демографската криза бейби бумът да не е мираж, не бива да допускаме никога повече подобни инциденти на територията на Община Раковски. Превенцията трябва да е задължителна.“- заключи Павел Гуджеров.

 

Народният представител  от Раковски Младен Шишков е лично ангажиран с проблема и припомни, че преди осем  години  обещанията са били, че ЕКОзавода ще работи по уникална за Балканския полуостров технология като това  ще се  осъществява чрез техническото решение на френската фирма“Тескам“.

“ Преди 8 години  малка група от жители на гр. Раковски създадохме една организация , която се възпротиви на изграждането на ЕКОзавода. Тогава предупреждавахме, че ще се стигне до такава ситуация, но никой не ни обърна внимание. Беше ни обещано, че от завода ще  излиза единствено въздух ухаещ на борови клонки. За съжаление трябваше да се стигне до тук,  за да се разбере, че има проблем. Оттук насетне трябва да бъдат взети незабавни решения.“- допълни депутатът.

Доколко технологията за преработване на отпадъците е реална и актуална към днешна дата е в компетенциите на контролиращите органи.

Заводът за преработка на твърди битови отпадъци, отворен с фанфари преди осем  години беше  пред спиране само две години след откриването му. От 220 работници са съкратени 170. Към днешна дата работят едва 15 човека.

Директорът на РИОСВ- Пловдив доц. Шилев  увери присъстващите , че измерените 26 показателя на атмосферният въздух  гравитират около нормата, но  са  извършвани  груби нарушения в склада за пластмасови отпадъци.  “ След като влязат  в сила актовете , които ще наложим  ще бъде  отнето разрешителното и складът ще бъде затворен.“ –  заяви шефът на Екоинспекцията.

Срещата премина в напрежение и израз на натрупало се недоволство в хората и управляващите. Това не е първия път,в който се стига до тук,но е повод да се даде по -голяма гласност на тези проблеми,случващите се за около 5-ти път от различни места разположени в близост но все от този район сподели  кмета на село Шишманци -Костадин Иванов. Управителя на фирмата,която стопанисва въпросния склад не дойде,а бе представен от адвокат,който поднесе извинения на хората ,които обаче не бяха приети радушно.

Ако поетите ангажименти не бъдат спазени, хората от Шишманци и жителите на съседните села ще предприемат ефективни протестни действия и затваряне на АМ „Тракия“.

Частичното бедствено положение остава в сила.