120 години ловно-рибарско дружество „Средногорец“

С молебен за здраве и слука започна честването на вековната годишнина на ЛРД“Средногорец“.

Тържеството по случай юбилея се прведе в местността „Боляринска гора” в землището на с.Шишманци, където още сутринта се събраха стотици ловци, риболовци и техните симпатизанти, за да отдадат почит на традициите на вековната организация и да се веселят.

Гости на празника бяха кмета на община Раковски Павел Гуджеров, който е и член на Управителния съвет на дружеството, представители на Националната организация, кмета на Белозем Иван Тачев, приятели на ловните дружини.

Честването бе открито с внасяне на знамената на сдружението и тържественото им освещаване от отец Елко и отец Младен.

На събора на ловците бяха наградени и участниците в провелия се турнир по ловна стрелба.

Инж.Радньо Манолов – председател на ловно-рибарско дружество „Средногорец“ и кмет на община Брезово приветства гостите и направи историческа ретроспекция от създаването на дружеството до днес.

Освен, че ЛРД „Средногорец“ е със 120 годишна история, то е едно от най-старите и дейни ловни организации у нас и е сред основателите на Националната организация.

В състава на ЛРС-„Средногорец” – Брезово членуват 1160 ловци, организирани в 24 дружини. То обхваща две общини – Брезово и Раковски. На тяхна територия живеят приблизително 35 000 души. Седалището на сдружението е в град Брезово. Управителният съвет на организацията се състои от 11 членове.

През далечната 1908 г. група от 33 ловци ентусиасти създават Ловджийското дружество – Брезово с първи председател Христо Славков, ръководител на Земеделска банка – Брезово. През 1898 г., когато се учредява Националната организация, двама души от Брезово участват в събранието.

„Ловците в този край свято тачат, пазят и продължават традициите, заложени от основателите, чието дело почитаме и продължаваме и днес. Те именно са дали началото на непреходните традиции и обичта към природата, другарството и колегиалността, отговорността и съпричастието към ловната организация на България.“- сподели кмета на Раковски Павел Гуджеров.