90 години от рождението на Слав Бойкин

Слав Бойкин е роден на 20 април 1934 година в село Калъчлии, днес кв. Генерал Николаево на град Раковски. Завършва основното си образование в родното си място.

Като войник участва в танцовия състав към Военния дом в Ивайловград. След това учи в Националната хореографска школа в Брацигово.

През 50-те години към читалището в село Генерал Николаево е организиран самодеен танцов състав. Слав Бойкин е негов пръв и дългогодишен ръководител.

През десетилетията ансамбъл е награждаван с много награди и отличия на регионални и национални фестивали и събори.

Бойкин е работил като служител в кметството на родното си място, домакин на читалището и снабдител в шивашката фирма „Легия“. Във фирма „Легия“ също сформира танцов състав.

Освен ръководител на самодейни състави в Генерал Николаево, той е ръководил и колективи в съседните села Чоба и Момино село.

Водел е кръжоци по фотография и кино. Бил е и сред първите участници в драматичния състав към читалището и негов ръководител.

Слав Бойкин умира през 1988 година.

Oт 1 септември 1988 година фолклорният ансамбъл в град Раковски носи неговото име „Слав Бойкин”, а от 2013 година община Раковски организира ежегодно през октомври Национален фолклорен танцов фестивал, носещ също неговото име.

Днес, 20 април, 2024 година в НЧ „СВ. СВ. Кирил и Методий“ – гр. Раковски по случай 90 години от рождението на Слав Бойкин ще се проведе концерт със следната програма:

17:00 часа: поднасяне на цветя на паметника на Слав Бойкин в гробищния парк. 

18:00 часа: Откриване на баралеф на Слав Бойкин – в читалището. 

18:30 часа: Откриване на изложба със снимки от делото и живота на хореографа – в читалището. 

19:00 часа: Празничен концерт – в читалището.