Александър Пачов: Раковски е там, откъдето започва България

Представяме ви Александър Пачов, едно от младите лица на Раковски с интервю за „RNEWS“

„Решението да гласувам на всички видове избори е моят начин да участвам в управлението, макар и не директно“

 

Александър Пачов е  на 22 години от гр.Раковски.  Основното си образование завършва  в родния си град в ОУ ,,Христо Ботев“. Средното образование продължава  в Професионална гимназия по Архитектура, строителство и геодезия ,,Арх.Камен Петков“ – гр.Пловдив с квалификация технически ръководител. В момента следва във Висшето строително училище ,,Любен Каравелов“ –гр.София специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. В тинейджърските си години се запалва  по колоезденето и по-конкретно по планинското. Сега поради липса на време си доставя това удоволствие по-рядко, но казва, че  тръпката е същата като в началото. Участвал е в състезания, организирал  е също и  множество велопоходи с приятели в околността. Впоследствие, чрез хобито си  създава собствен бизнес, а именно ремонти на велосипеди.

 

  1. Какво трябва да пише във визитната картичка на вашия град ? Как искате да изглежда той?

Раковски – град с млада история и младежки дух. Град с утвърдени традиции, амбициозни и трудолюбиви хора. Град, който със своята странна харизма, успява да се вплете с духа на младите хора. Раковски е там, откъдето започва България.

 

 

2.След завършване на образованието си бихте ли се върнали в Раковски и мислили ли сте да живеете на друго място ?

 

В момента съм на финалната права от завършване на висшето си образование. Предстои ми защита на дипломна работа. След дипломирането си имам за цел да продължа с магистратура отново в същата насока, за да доразвия наученото до момента в областта на строителството. В края на 2018 година се включих в обучение, организирано от Академия Лидерите в гр.София. То е с продължителност 8 месеца. По своята същност включва 16 модула на различни теми, представени от фирми, лидери в областта на строителството. По време на обучението се реализират контакти освен с представителите на фирми, така и с всички останали участници. Тези контакти, съвсем естествено прерастват в приятелства. Попадайки в такава среда и възможностите за реализация, които предлагат тези фирми, създават у мен нагласата за професионално развитие в София. Но по-голямата  част от живота си съм прекарал в родния си град и е трудно човек да се противопостави на сърцето си. Фактът, че въпреки натоварената програма, всеки петък се прибирам у дома при семейството и приятелите си, дава отговор на въпроса какво желае сърцето ми. А именно да живея и да се развивам в Раковски. Считам това за напълно постижимо. Градът е част от Пловдивския регион, в който са съсредоточени сериозни инвестиции. Строителния бранш има сериозен дял в това отношение.

 

3.Като млад човек стоите ли далеч от политиката? Бихте ли се занимавали с политика и защо ?

 

Преди години майка ми обясни, че е добре човек да гледа всяка вечер новините по телевизията. Приех го за абсурдно. Та какво интересно може да научи един млад човек точно от новините – криминални случаи, политически коментари, прогноза за времето?! Много скоро след това си дадох сметка, че има резон в това гледане на новините. Редно е ние, като членове на това общество, да бъдем информирани какво се случва в държавата, в която живеем, в различните области на нашия живот. Именно в реакциите ни на възмущение по определени теми, разбираме кои са слабите места на това общество и си задавам въпроса: ,,Аз част от проблема ли съм или мога да бъда част от неговото решение?“

Политиката не е на дневен ред от този етап на живота ми. Но никак не ми е безразлично и следя с интерес решенията на политиците, които имат пряко отношение към живота на всеки един от нас. И ако един ден имам властовите позиции на политик, за да бъда част от решението на проблемите – да, бих се занимавал с политика. Но преди това ще се съсредоточа върху професионалната реализация. Искам да създам семейство. Сблъсквайки се с различни предизвикателства и трудности, ще обогатя житейския си опит и ще имам още по-реална представа за случващото се около нас в различните аспекти на живота.

 

4.Ако заемахте важен обществено-властови пост какво бихте променили в облика на общината и в частност на вашия град? В каква посока бихте работили? За каква кауза? Какво бихте искали да доразвиете?

 

Когато човек е в позицията на ,,управляван“, счита, че ако има властта на ,,управляващ“ ще направи чудеса. Това съвсем не е така. Развитието на мястото където живеем не е съсредоточено единствено в ръцете на управляващите. То е в ръцете и на гражданите. Всички виждаме, че в рамките само на няколко години, градът ни придоби вид, за който дори не сме мечтали. Имаме санирани учебни заведения, новоизградени сгради за яслени групи, обновени паркове, нови спортни площадки, добре поддържана спортна база, развити социални услуги, прекрасни  площади в кв.Секиворо и кв.Г.Николаево. Изградената канализация, пречиствателна станция, благоустрояването на немалък брой улици, допринасят за добрия облик на града ни. Не на последно място е стратегическото положение на общината, което е притегателен център за инвеститорите. В този ред на мисли, считам, че градът ни се развива в правилната посока. Бих желал обаче повече ангажираност на обществото към всичко, което е постигнато и реализирано в нашия град. Не може да бъдеш взискателен, притенциозен, критикуващ, при положение че нямаш отговорност към постигнатото. Тази отговорност е преди всичко лична, пред самите нас. Това е отговорност към поколенията, които ще отглеждаме и възпитаваме. Това е отговорност към самото общество. Ако имах възможност, от позицията на обществено-властови пост, бих включил гражданите в различни инициативи. Имам усещането, че повечето от нас очакват всичко да им бъде поднесено наготово. Че някой друг, обикновено управляващите, са длъжни да осигурят доброто ни съществуване. Нека всеки покаже какво би могъл да допринесе и с какво може да бъде полезен. Лесно е да изискваш и да очакваш. По-важното е какво можеш да дадеш. Не може да критикуваш за непочистени обществени места и в същото време нито веднъж да не си дал личен пример, като се включиш в организирани за целта мероприятия. Бих искал да постигнем едно израстване като личности и като хора. С повече ангажираност, отговорност и уважение помежду ни.

 

5.Като визираме работата на общинска администрация, кмет или общински съвет, какви хора трябва да са те политици или граждани?

Независимо как участваш в управлението на общината преди всичко трябва да си гражданин. Политиката ти дава възможност да влезеш в управлението и да реализираш идеите си, които считаш, че ще бъдат от полза на хората. Кметът, общинските съветници, общинската администрация са част от този град, имат семейства, които живеят и работят тук и няма как да бъдат безучастни към живота в общината. И тук се сещам за няколко инициативи, които доказват, че местните политици са преди всичко граждани – участие в ремонтни дейности в детска градина ,,Щастливо детство“, освежаване на парка между кв.Секирово и кв.Ген.Николаево, ремонт на водопровода в гробищния парк на кв. Секирово и възстановяване на течащата вода, осигуряването на металното сърце за събиране на капaчки за рециклиране във връзка с каузата на ЦОП-Раковски.

 

 

6.Вашата равносметка и оценка за свършеното досега от общинска администрация в Раковски? Това, което ви прави най-силно впечатление.Критика или препоръки към настоящия кмет?

Работата на общинска администрация бих определил като една добре смазана машина. На първо място виждам поставяне на цели и преценка на приоритетите. Те са заложени в предизборната програма на кмета на общината. За постигането на всяка цел е необходимо да бъде осигурено финансиране. Тук отново е ред на кмета. Следвайки принципа за прозрачност в работата на общинската администрация, не остават скрити за никого проведените процедури по обществени поръчки за избор на изпълнител за строителни дейности, ремонти или услуги. Осъществяване на съответния контрол, който гарантира качествено изпълнение. Общинската администрация работи в полза на гражданите по отношение на различни събития от живота. В тази връзка няма как да не се отчете стремежът й да отговаря адекватно на изискванията на физическите и юридическите лица и в същото време да спазва законовите норми. Доброто обслужване на гражданите и тяхната удовлетвореност е оценка за работата на администрацията. Виждаме резултатите от множество спечелени проекти – топъл обяд, домашен социален патронаж, благоустрояване на улици, подмяна на водопровод в различни населени места, саниране на сградите на общинска администрация и на читалище ,,Св.Св. Кирил и Методий“, което само по себе си включва комплексната работа на всички служители от общинската администрация. И не мога да се съглася с възприетото мнение, че там не я вършат никаква. Напротив, там е мястото, където се решават почти всички проблеми на хората, с нужния подход и професионализъм.

Критики и препоръки към Кмета на общината на този етап не мога да дам, поради простата причина, че към настоящия момент, а и в близко бъдеще, не бих могъл да направя нещо по-добро и да докажа, че бих управлявал една община от среден ранг с успех, по-добър от този на настоящия ни кмет. В момента, в който навърших 18 години, бях категоричен в решението си, че ще гласувам на всички видове избори. Това е моят начин да участвам в управлението, макар и не директно. Именно чрез избора, който правим, дарявайки доверието си на конкретни личности, в които виждаме потенциала да бъдат управленци. Разбира се, без грешки не може. Няма и как да бъде угодено на всички, независимо дали става въпрос за жителите в една община или целия български народ. Политиката, която следва нашия кмет г-н Павел Гуджеров, лично според мен,  води към просперитета на нашия град и община. С мисъл и грижа за бъдещите поколения, но не подценявайки и другите възрастови и социални групи. Пожелавам му да стъпва смело, защото върви в правилната посока. И ако продължава в същия дух, съм сигурен, че ще дойде време, когато постигнатите резултати, ще изпишат името му със златни букви в историята на нашия град!

 

7.Като човек с активна гражданска позиция кои са акцентите върху,които бихте искали да се работи по-активно?

Местната власт е положила достатъчно усилия да създаде достъпна среда в рамките на града. Адмирации за велоалеите между кв.Секирово и кв.Ген.Николаево. Смятам обаче, че би било добре да се изгради същата инфраструктура и между кв.Секирово и кв.Парчевич. Хората използват велосипедите доста активно, както за придвижване до работното си място, така и за спортуване и изграждането на нови велоалеи и осветление към тях, ще осигури тяхната безопасност.

 

8.Какви са личните ви амбиции? Как се виждате след 5 години ?

Инвестицията в образованието ми, която правят моите родители, никак не е малка. Избрах специалност, която определено ми допада и бих практикувал с удоволствие. Имам желание да натрупам опит в сферата на строителството, като работя в утвърдени фирми и в последствие да се опитам да развия собствен бизнес. Не се виждам в ролята на проектант, което да ме „закове“ на бюро и да чертая часове наред. Обичам комуникацията с хората, новите запознанства, различните гледни точки. Обичам динамиката и ще се ориентирам към професия, която ще ми донесе всичко това. Искам да живея и да се развивам в моят роден град и като личност да допринасям за неговото развитие и просперитет. Моята първа страст и хоби – колоезденето, ме научи на нещо много важно – ,,Животът и бизнесът са като карането на колело – или продължаваш да се движиш, или падаш!“