Арт-проект „Земята“ изработи  Вяра Джорова 11a клас при ПГ П.Парчевич

-Кога и защо започнахте – Арт проект Земята?
– Започнах Арт проект Земята, през 2010 година, когато бях на 10 години, защото бях предизвикана от моя баща, който ми каза – “Ако ти нарисуваш Земята на стената в дневната, а аз я оценя успешно – аз ще ти подаря пътешествия до твоите любими държави!“ Аз се съгласих и му казах – “Ако  аз спечеля твоето предизвикателство, ти ще трябва да ми подариш пътешествия до Русия, Китай, Нова Зеландия и Канада!“. Той помисли и също се съгласи.
– Какво е Арт проект Земята?
– Арт проект Земята е мащабна рисунка върху бяла стена с художествени и бояджийски материали, чрез нанасяне на контурите на континентите и океаните на планетата Земя ( които контури са нереалистични спрямо реалната големина на континентите и океаните, пример:
Австралия, която на моята мащабна рисунка изглежда нереалистична като големина, защото сравнена с Европа изглежда по-голяма, което реално е невярно.)
– Как проектирахте Арт проект Земята?
– Проектирах арт проект Земята, стъпка по стъпка. Първата ми стъпка беше – подготовка(шпакловка) на стената, набавяне на глобус и атлас и покупка на художествени и бояджийски материали. От следващата, до последната стъпка беше сякаш – “да придам тяло на душевната ми идея“.
– Проектантът на Арт проект Земята?
– “Какво е изкуство? Изкуството е начин на живот!“. Аз съм човек на изкуството, защото работя и живея с него! Мисля и правя (всякакво) изкуство, като писане, четене, рисуване, пеене, свирене на музикален инструмент китара, танцуване, защото всяко едно изкуство е различно и уникално само по себе си от другите изкуства и е различен и уникален начин да кажа/ покажа с думи и действия – какво мисля и какво искам да правя за мен самата и с моя живот! Аз съм и човек, който приема предизвикателства, които знае, че ще спечели! Защото знаех, че мога да нарисувам – Земята върху стената, и защото наградата ми щеше да бъде – да сбъдна една от мечтите си – приех предизвикателството!
Земята е арт проект, който донася на мен и гостите в моя дом – удоволствие. На мен, заради чувството на удовлетвореност, което изпитвам от проектирането му, защото когато човек мисли и действа – доволен от себе си, тогава той постига успех! (Тоест, когато човек прави нещо с желание и любов, тогава той успява да го направи!) И на гостите в моя дом, защото когато някои от тях го видят – “виждат“ една от техните мечти (да бъдат пътешественици) и сякаш докосвайки върху стената техните любимите държави, за да ми ги покажат, те се транспортират и пътешестват духовно до тях, а когато някои други от тях го видят – ми разказват за техните мечти, докато аз им приготвям чай, горещ шоколад или кафе със сладки, или пък те ми приготвят ястие характерно за любимата им държава.
– Какво бихте казали на нашите читатели?
– Преди, когато бях малко момиче исках, когато порасна да стана – боклукчия, защото боклукчията е човек, който чисти и пази чиста Земята, за да е и за да бъде жива. Сега, разбирам, че ако човеците не спрат и продължат да замърсяват Земята, след време, те (всички) ще станат боклукчии, които ще се опитат да почистят Земята, но без смисъл, защото тя ще бъде мъртва.
Хората казваме: “По-добре късно, отколкото никога!“, а Земята сякаш вика: “Вашето “късно“ е сега и ако вие не се промените, ако не започнете да ме почиствате – после ще бъде “никога“ и вие няма да можете да спасите нито мен, нито вас самите, защото когато умра аз, тогава ще умрете и вие!“
На вашите читатели бих казала: Джон Толкин е казал – “И най-малкото същество може да промени хода на историята!“, а аз Ви казвам, че ние сме тези най-малки същества и ние – заедно можем да променим – нас самите, нашите (грешни) мисли и действия, за да променим хода на нашето бъдеще, от ход към края, до ход към новото начало!