Безплатен интернет в Раковски с пари от Брюксел 

Европа отпуска 120 млн. евро за достъп до нета в малките селища

Започна конкурсът на Европейската комисия, по който общините кандидатстват за финансиране за изграждане на безплатен интернет на обществени места. Срокът е до средата на май, а до момента 193 български общини са се регистрирали. Това съобщи еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габреиел след презентацията на проекта съвместно с Министерството на транспорта, информационните техологии и съобщенията.

С отпуснатите от Брюксел над 30 000 лева одобрените общини ще изградят безжичната мрежа. 193 български общини вече са подали заявление за безплатен високоскоростен интернет. Бюджетът, който отпуска Европа, е 120 милиона евро.
Сред вече кандидатствалите е община Раковски. Плановете са безплатен интернет да има в централната на града.

След срещата кметът на Раковски Павел Гуджеров благодари на еврокомисаря Мария Габриел и на министър Ивайло Московски за инициативата. Кметът Гуджеров сподели, че от безплатният високоскоростен интернет в центъра на града ще могат да се възползват най-вече учениците, майките с деца , дори възрастните хора.

Ако един проект не бъде одобрен на първия етап, той ще може да бъде подаден за финансиране от някой от следващите 4 конкурса.

Общините ще получат ваучер на стойност 15 хиляди евро. Сумата може да се използва за инсталация или преоборудване на вече съществуващата система. Процедурата стартира на 15 май, а подборът ще бъде на принципа – печелят първите 1000 кандидата.
Ако един проект не бъде одобрен на първия етап, той ще може да бъде подаден за финансиране от някой от следващите 4 конкурса.

Министър Московски добави, че в България има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет. В същото време обаче, съществува дисбаланс между големите градове и малките селища, добави той. По думите му, скоростта на достъпа до интернет е на добро ниво, но като покритие, има какво да се желае. „Все още 32 процента от българите не ползват интернет и този проект ще помогне на дигиталното възпитание с още една крачка напред“, каза още министър Московски.