д-р.инж. Иван Рангелов: Много от нещата имат прости решения. Трябва само някой с активна гражданска позиция да се задейства

Д-р инж. Иван Рангелов е на 44 години. Роден в Пловдив, но цялото му детство прекарва в Белозем. Началното си образование придобива в ОУ“Гео Милев“ в Белозем. Завършва Техникума по механотехника в Пловдив, а висшето си образование в Техническия университет в Пловдив със специалност „Автоматизация и системотехника“. Втората си диплома за висше образование получава в ХТИ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр.Бургас със специалност „Технология на нефт и газ“. През 2014 г. защитава докторска степен „Технология на петролни и синтетични горива“ в „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр.Бургас .

Бил е бил главен технолог на петролна рафинерия ИНСА ОЙЛ ООД. Работил е в компанията повече близо 15 години, преминавайки през всички позиции, касаещи нефтопреработка и производство на горива; контрол на процесите, касаещи производството и качеството на горивата; въвеждане на иновации, разработване на нови продукти и внедряване на нови технологии. В момента работи в най-голямата компания за галванизация в България. Общински съветник в ОбС-Раковски от групата на ГЕРБ. Семеен с две момчета , на 10 и на 2 години.

Г-н Рангелов, това е първият Ви мандат като общински съветник в ОбС-Раковски. Какви бяха мотивите Ви да се кандидатирате и какви бяха предварителните Ви нагласи и очаквания?

Когато Младен Шишков сега народен представител и бившият кмет Иван Антонов от управляващата партия ГЕРБ ме поканиха да бъда включен в листата за общински съветници за община Раковски останах поласкан. Приех с желание и удоволствие. Основният ми мотив бе моето село. През годините като че ли Белозем винаги е било в сянката на град Раковски, а аз твърдо бях убеден, че може да се направи много повече просто трябва да се появят достатъчно мотивирани и ангажирани хора . Та предварителните ми очаквания се покриха и даже надминаха . Белозем се развива в много добра посока с цялата подкрепа на кмета Павел Гуджеров и на общинския съвет.

По презумпция в дневния ред на Общинския съвет няма маловажни въпроси,но все пак кои от тях са с по-особена важност за развитието на общината?

За мен преди всичко това са въпросите касаещи обществените сгради и места, които са използвани от хората , в това число детски градини, училища, читалища. Не на последно място , това са точките от дневния ред свързани с бизнеса. Тук е мястото да кажа, че с построяването на новата ясла в Белозем се реши един огромен проблем за жителите на селото, а именно недостига на места в детската градина.

Във всеки Общински съвет съществуват своеобразни политически полюси ляво-дясно, мнозинство-малцинство,които гравитират около някакъв своеобразен център. Как се чувства това през настоящия мандат?

Смея да твърдя, че в този общински съвет имаме една конструктивна опозиция – умни хора, които също са амбицирани общината да върви напред. Така местният парламент работи експертно и екипно. Личните неща сме ги оставили на заден план и заедно работим добре като един отбор.

Вие сте член на Комисията по законност и обществен ред, местно самоуправление, нормативна уредба и регионална политика, противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и на Комисията по управление на общинската собственост.Получава ли се синхрон или разногласията и търканията между участниците в тях преобладават?

Преобладава синхрона, защото участието в комисиите е една много важна и голяма част от предварителната работа преди самата сесия. В комисиите нещата се разглеждат в детайли. Всеки може да изкаже мнение напълно демократично , може да възникнат спорове, от които да излезем с решение, за да може самата сесия да протече гладко.

Вашата равносметка и оценка за свършеното досега от ОбС-гр.Раковски и и вашият личен принос?

Оценката ми е нескромна. Смятам ,че една година преди края на мандата , общинският съвет си върши отлично работата. Това личи по нещата, които се случват в цялата община. Настоящият мандат на кмета Гуджеров показва, че когато искаш да си свършиш работа и се събереш с подходящите хора нещата се случват. Тук е факт слогана по предизборните плакати . Тук наистина са резултатите са видими.

Вие сте общински съветник от с.Белозем. Какво направихте за селото и какво предстои да направите с инструментариума на ОбС?

Всички инициативи , които аз исках да се случат относно Белозем са факт. Мой приоритет винаги са били обществените сгради и места, тоест нещата от които биха се възползвали хората.

Много нерви, време и усиля ми костваше отварянето на зрителната зала на читалището в Белозем.

Дразнеше ме факта, че един модерен и добре уреден салон стои затворен и не се използва. Лично за мен беше престъпление, че не работи.

Няколко пъти каних представители на Службата по пожарна безопастност в Раковски, разговарял съм с фирми, които изграждат противопожарни и пожароизвестителни инсталации и никъде не успях за това време да намеря нещо чисто законно, което да спира действието на тази зала. Беше ми показан един протокол съставен от пожарната служба в Раковски издаден преди 10 години, който даже вече не се четеше. След цялата тая сага от срещи и разговори и с помощта на Павел Гуджеров, както винаги опряхме до него , направихме една тристранка в присъствието на началника на ПБЗН гл.инспектор Николай Малинов и установихме, че няма абсолютно никакви пречки тази зала да функционира. Откакто се помня в нея винаги е имало песни, танци , постановки и концерти. Тя е поле за изява не само на местните танцови трупи и самодейни състави, но и на много гостуващи ансамбли.

Другото ми притеснение бе изкопания бряг, който реката беше отнесла срещу детската градина. Всички деца на селото минават от там. Само с устна молба към собственика на ИНСА ОИЛ, получихме безвъзмездната помощ на рафинерията. Изпратиха техника и насипахме брега. Буквално за един ден брега беше укрепен с инертни материали.

Мостчето, по което минаваха децата също беше пред срутване. С няколко тръби и заварки успяхме и него да направим безопасно място за преминаване.

Същото е и с улица „Георги Атанасов“. Кметът Павел Гуджеров има политика, за което го уважавам, да не ремонтира улица , която няма проект. Прав е , защото по този начин всички пречки законово се отстраняват.

Започнах разговори с живущите на улицата. Гинка Маринова , която е голям експерт в областта на пътното строителство и също живее на тази улица абсолютно безвъзмездно изготви проекта, за което използвам възможността да й благодаря. Късметлия съм да живея с толкова страхотни съседи.

За целта на проекта обаче бе необходимо да се направи геодезическо проучване, което струва около 1000-1200 лв. Тази сума бе събрана за 2 дни от всички живеещи на ул.“Георги Атанасов“. Платихме на фирмата, която изготви проучването и се срещнахме с Павел Гуджеров, който задвижи машината. Обяснихме му, че на тази улица живеят предимно млади семейства , има много деца, които трудно отиват на детска градина или училище. Вечер детската площадка е пълна с детска глъч. Изключително живо място. И така благодарение на него улицата вече е факт. Другата седмица предстои да бъде положен първият пласт асфалт.

Много лесно се работи с кмета Гуджеров. Аз не го познавах до преди поканата да бъда включен в листата на ГЕРБ на последните местни избори. Оценявам познанството си с него като голям плюс за мен. С чиста съвест мога да го нарека приятел.

В компанията, в която в момента работя имам възможността да се срещам с предприемачи от цяла Европа и Близкия изток. Повлияни от темповете на развитие на областния център и бизнеса проявяват интерес . Повечето от тях искат да инвестират в района на Пловдив, да закупят терени и да строят предприятия. Един турски предприемач беше се насочил към Тракия Икономическа Зона на територията на община Марица и в други съседни общини. Моят съвет към него бе, че ако иска наистина да развива бизнес, то той трябва да дойде и да инвестира в Раковски. Казах му , че ще му трябва реалната подкрепа на общинска администрация. Повярвайте ми , аз съм изграждал няколко предприятия и знак какво означава да имаш помощта на местната администрация. Първоначално бе скептичен, запознах го с Павел Гуджеров и му показахме скиците на местата в землището на с.Стряма. Лично го заведох на терен да ги види и след няколко часа ми се обади с твърдото решение, че ще инвестира в община Раковски. В момента е задвижен процеса по закупуването на земята и изграждането на новото предприятие. Инвестицията ще е на стойност 2 000 000 млн. евро и ще бъдат открити около 30 работни места. Предприятието ще произвежда детайли за автомобилната индустрия, както и линия за прахово боядисване.

Много от нещата имат прости решения. Трябва само някой с активна гражданска позиция да се задейства. Именно това е ролята на общинския съветник- да мотивира хората и да ангажира общественото внимание, за да бъде решен конкретен казус. С инструментариума на общинския съвет като орган на местната власт няма как да решим глобални проблеми. Но дребни, но не маловажни неща, още повече , които касаят безопасността на хората могат и трябва да се решават. Затова искам да призова всички жители на община Раковски да гласуват умно. Защото когато гласуват умно сами виждат, че нещата се случват.

Кои са точките от Вашия дневен ред, които бихте искали да реализирате до края на мандата Ви?

Нека не звучи егоистично, но точките от моя дневен ред са отново свързани с Белозем. Искам да бъде одобрен подаденият проект от общината за реконструкцията на площада . Белоземци заслужават нов площад.

Другото са още улици с асфалт. Белозем страда много от това, че те са в окаяно състояние, но както виждате благодарение на Павел Гуджеров и на ОП“Благоустрояване и превенция“ и това започва да става факт. Адмирации за идеята на кмета Гуджеров за създаването на общинското предприятие. Аз го подкрепях от самото начало. Заедно с него сме ходили да избираме машини. Стигнахме дотам ,че имахме амбиции да закупим асфалтови мобилни бази. Доколкото го познавам, смятам , че ако му се даде шанс за още един мандат , нищо чудно предприятието да бъде първото със собствена асфалтова база. И аз много ще му помогна това да се случи. Познавам правилните хора, знам как работят тези инсталации и знам, че можем да се справим и с това.