Ден на “ розовата фланелка“ в ОУ“Хр.Ботев“ гр.Раковски

Всяка година в последната сряда на февруари в ОУ “Христо Ботев” гр. Раковски отбелязват  международния Ден за борба с тормоза в училище. По традиция и тази година на 27 февруари /сряда/  ученици, учители и родители  ще кажат НЕ НА ТОРМОЗА, обличайки се в розово и участвайки в различни занимания.

“ Ще призовем всички около нас да бъдат по- добри и толерантни във взаимоотношенията си. Отбелязването на Деня за борба с насилието ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден. „- споделят организаторите на инициативата.

Инициативата датира от 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

Как да се включите?
-ако сте ученик, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 27 февруари.
-ако сте родител, можете да сложите розова риза, блуза, шал или лентичка в знак на солидарност, поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 27 февруари.