Десетокласничката Миглена Богданова от гр.Раковски издаде първата си авторска книга

Миглена Богданова е от гр.Раковски.Учи във френската гимназия и съвсем наскоро издаде първата си книга,която се казва „Прегръдката на смъртта“.За себе си и творческия процес младото момиче споделя пред иновативен образователен портал „Уча в Пловдив“ следното:

„Започнах да пиша в началото на седми клас. Исках и аз да опитам да постигна такъв ефект върху читателя, какъвто някои автори имаха върху мен.  Да накарам някого да се смее, да плаче, да се ядосва, докато чете нещо мое. Започнах на една тетрадка от 40 листа. Преписвах и редактирах историята няколко пъти, но накрая реших, че не ми харесва и започнах да пиша друга. Като се сетя за първите ми опити, ме хваща срам”.

 Признанието е на 10-класничката от Френската гимназия Миглена Богданова, представи дебютния си роман „Прегръдката на смъртта”. Избрала е премиерата да бъде не другаде, а в училище със съучениците й. Още повече, че зад гърба й няма издателство, а сама финансира появата на книгата на бял свят.

Идеята за романа й хрумнала, докато си припявала парчето на „One Direction” – „Stockholm syndrome”. Разбрала какво означава Стокхолмски синдром и решила да напише история за момче и момиче, които като деца са много близки, но после пътищата им се разделят и се забравят. След години, когато той вече е богат и преуспял бизнесмен, той е отвлечен, а близките му са изнудвани за подкуп. Докато е в плен обаче, той разбира, че онова момиче от детството му стои зад отвличането. Отначало я мрази, ядосан ѝ е, но след това започва да се влюбва в нея и накрая ѝ помага да избяга да започне на чисто.

Това била първоначалната идея. Миглена тъкмо набрала скорост, когато внезапно се появил проблем с лаптопа й и всичко написано до момента се изтрило. Невярваща на случилото се, тя трябвало да започне всичко отначало. И тогава първоначално замислената история претърпяла сериозни проблеми.

„Прегръдката на смъртта” разказва за Джони – преуспял млад човек и с невероятна приятелка. Но един ден всичко се преобръща. Среща Девън – тя знае какво иска от живота, минала е сама през много препятствия и е готова да поеме риска и да си купи галерия, влагайки всички свои пари. Двамата се влюбват, той разбира, че приятелката му не го обича вече и може би никога не го е обичала.

„Това не е обикновена любовна история. Майка му, която го е изоставила, когато е бил малко момче, се връща в живота му точно толкова изненадващо, колкото го е напуснала. Дава на него и на брат му по едни диамант – без обяснение. Тези диаманти сякаш отключват кутията на Пандора. Вплитат се истории от живота на Девън и Джони, изпращат се тайни бележки, разкриват се семейни тайни, изникват болезнени спомени”, разкрива елементи от сюжета Миглена.

В крайна сметка Девън и Джони биват отвлечени и държани в плен в продължение на два месеца. А похитителят е майката на Девън, която си иска двата диаманта. Девън бива убита от майка си. Джони е съкрушен. Епилогът представя живота му петнайсет години по-късно, когато отново се събира със старата си любов – Елинор. Създават семейство и сякаш вече всичко е наред. До момента, когато в катастрофа Джони умира, за да бъде отново с Девън.

„Спомням си момента, когато написах последното изречение и сложих точката – беше неописуемо”, връща лентата назад Миглена.

Първият читател на романа е преподавателят й по литература и класната Тяна Иванова. И двете я окуражили да го отпечата и намерили художник на корицата в лицето на Даниела Стойкова.

Книгата вече е налична и по местните  книжарници на гр.Раковски.