Дни на френската култура в Белозем

Белозем е необикновено живо село с около 4000 жители, на чиято гара спират дори бързите влакове между столицата и морето. През 2005 г. то бе обявено за първо европейско село на белия щъркел, в него са свили гнезда десетки двойки щъркели, а през 2016 г. са се родили 70 бебета – факт, достоен за отбелязване при всеобщото западане на българското село. В него има католически храм, построен по проект на известния арх. Камен Петков, и православна църква.
В Белозем се намира родната къща на галериста, на чието място днес той издига каменен дом, напомнящ средновековен замък. В недовършената къща, която носи името „Галерия Волар“ и двора с ниши в каменната ограда Ганьо Ганев-Ганди се опитва да направи „българския Монмартр“, казват многобройните му почитатели.

Третото издание на фестивала Les Châteaux de sable Belozem се открива с изложбена програма  с участието на Тоньо Цанев, Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Мили Кючукова, Димитър Добрев, Иван генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

От 12 август, нестандартната къща на галериста Ганю Ганев – Ганди  става център на френското изкуство. В съпътстващата програма са включени и няколко музикално-поетични вечери.

Музикален афиш е с участието на Янко Пахнев, Марко Томов и Хари Нигохосян (китара) и Елена Ганова и Мичо Димитров (цигулка), както и мъжката певческа група Иван Михов от Белозем.

Литературно-поетичната програма е със  стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров, поезията на Ангел Кроснев и прозата на Даниел Грьоние, Франци, а Фото изложбата „В сърцето на моята плът“ е с автор Емилия Кулинска.

Организаторите на фестивала са помислили и за най-малките. Програмата е за деца от 3 до 12 години и включва куп забавления. Актьорите от театрална къща „Летящите цветя“  са подготвили куклен спектакъл, шоу фокуси, забавни игри и скулптури от балони за малчуганите.

Поканата е отправена от галериста Ганьо Ганев-Ганди, който очаква почитателте на френската култура и изкуство в арт пространството на своята къща в Белозем.

Фестивалът Les Châteaux de sable Belozem 2017 се осъществява с любезното съдействие, подкрепа и съорганизация на Община  Раковски и кметство  Белозем.