Дръвче от Вековната Българска Гора пусна корени в Раковски

Фиданка от известния сливенски бряст засадиха кметът на община Раковски Павел Гуджеров  и зам.кмета на Сливен инж. Стоян Марков.  Дръвчето от природния феномен  е подарък на  община Раковски от кмета на  Сливен Стефан Радев и вече расте в Централния градски парк на Раковски.

Това е второто подобно дръвче, издънка от хилядолетни дървета в България, което община Раковски получава като подарък. Първото  бе  част от Гранитския дъб,  най-старото дърво в България и Европа.

Хилядолетното дърво е символ на града и е основен елемент в герба на Сливен. Дървото е природен феномен на възраст около 1100 години от вида Ulmus campestris (полски бряст). То е обявено за защитен обект. Обиколката му при корена е над 5,65 метра, а височината му достига 10 метра.

Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно море, а според преданията Сливен възниква на мястото на тази стара гора. Поради множество събития, станали при бряста, през 1970 г. той е обявен за историческо място.

През 2014 Старият сливенски бряст бе обявен в Брюксел за победител в конкурса „Европейско дърво на годината“.

Дървото, на което османците са бесели хайдутите от Сливенско преди пет века,  дори е увековечено на възпоменателна монета от БНБ.

Още една фиданка от вековно дърво предстои да пусне корени в Раковски. Скоро ще бъде посадено и дръвче от Кичестя  габър — много рядко срещано дърво на 700 години, който  e единствен на Балканите и  се намира в с.Турия, община Павел Баня.