-Екипът на МИГ Раковски и местни производители взеха участие в международна конференция и изложение „30 години ЛИДЕР в ЕС“ в град Бургас от 10-12 май

Госпожа Мария Гиева – Изпълнителен директор и г-жа Веселина Канева – експерт по прилагане на СВОМР на Местна инициативна група Раковски взеха участие в международна конференция и изложение „30 години ЛИДЕР в ЕС“, организирана от Министерство на земеделието в Поморие и Бургас в периода 10 – 12 май.

Над 400 участници се включиха в конференцията, като сред тях бяха министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който откри събитието, ръководителят на управляващия орган и зам.-министър д-р Момчил Неков, министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Адриан Чесною, председателят на ЛИДЕР във Франция Тибо Гиняр, представителят на DG AGRI Матиас Сабо, председателят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Пламен Абровски и Донка Михайлова, заместник-председател на НСОРБ и кмет на Троян. Д-р Неков очерта двете основни предизвикателства за новия програмен период – умните селища и дигитализацията, а Донка Михайлова изрази очакването на българските общини да бъдат оптимизирани взаимоотношенията между МЗ и Фонд “Земеделие” така, че оценката и договарянето на проектите, подавани в местните инициативни групи, да не се бавят с години.

На 11 май, на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Бургас официално бе открито изложение на производители от териториите на местните инициативни групи, които изпълняват стратегии в настоящия програмен период. Територията на МИГ Раковски бе достойно представена от трима производители: „Ферма Ваневи“ – производство на кисело мляко, сирене, кашкавал, масло и извара; „Конпакс ЕООД“ – производство на сладка, конфитюри, мармалади и плодови сиропи и Пчелна ферма Iter-Co, занимаваща се с производство на пчелен мед и пчелни продукти – пчелен прашец, клеева тинктура, прополис и мехлеми на пчелна основа. Биологично чистите продукти на нашите производители предизвикаха небивал интерес сред жителите и гостите на град Бургас, които изкупиха още в първия ден от изложението голяма част от представените продукти. Екипът на МИГ Раковски изказва специални благодарности към взелите участие местни производители и се надяваме на бъдещи съвместни участия, които представят подхода ЛИДЕР в неговата същност, а именно от нуждите на отделните производители към общите интереси на територията.