Фестивалът АРТ БЕЛОЗЕМ,какво ще видим тази година

Фестивалът АРТ БЕЛОЗЕМ ,който тази година ще се проведе на  16 юни 2018 при галерия Волар ще  бъде открит с участието на младия талант китарист Георги Димитров ,с две пиеси Vals – Bartolomé Calatayud и Inside Blues – Peter Nuttall.Георги е роден през 2009 година и свири на класическа китара от петгодишен. Учи в НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив при Костадин Динков.

В програмaта на АРТ БЕЛОЗЕМ  две книги на Павел Матев ще представи Трифон Митев.

„РЪКОПИСИ. БЕЛЕЖНИКЪТ”
Автор – Павел МАТЕВ

Издателство „Лаген” – Стара Загора
Издателство „Захарий Стоянов” – София
2017 г.
Печат: „Литера принт” АД – Стара Загора

Съставители: Петьо и Павел ДЕСПОТОВИ, Трифон МИТЕВ

Идеята за книга, която да представи ръкописи на Павел Матев се ражда в разговор с дъщеря му Уляна Матева при подготовка на издание, посветено на 90-годишнината на големия български поет. Уляна напусна белия грешен свят, но идеята остана и се осъществи с помощта на нейния съпруг Петьо и на сина й Павел. Така пред читателската публика се явява първата от замислените книги „Ръкописи. Бележникът” – в съвместна работа на издателствата „Лаген” ( Стара Загора ) и „ Захарий Стоянов” (София ). Представен е един бележник на гения Павел Матев и повечето от ръкописите в него са в основата на стихосбирката му „Внезапни паузи”.
В книгата на лява страница е представен ръкопис, а на дясна – печатан текст на съответното стихотворение с бележки под него. В бележките се проследяват публикациите на стихотворението в различните стихосбирки на Павел Матев, както и правените от автора поправки и редакции при всяка публикация. Проследявайки живота на отделните стихотворения, читателят ще види интересни особености:
– един постоянно търсещ поетов дух: публикуването на стихотворенията в отделните стихосбирки не означава, че поетът е спрял своята работа над тях;
– стиховете много време са носени в душата и са излети в бележника като че на един дъх.
Това издание среща отново читателите с красивата поезия на Павел Матев, но и подпомага работата на изследователите на неговия живот и на неговото творчество.

Трифон МИТЕВ, издател

Също така участие ще вземат Детска певческа група „Геренчета“ и Женска певческа група „Сребра“, с ръководител Ирена Неделчева.

Гостите ще имат възможност да гледат и  авторския филм на Йордан  Детев „Корените на кирилицата“.