ГЕНЧО ТОДОРОВ: БЕЛОЗЕМ Е КИТНОТО ТРАКИЙСКО СЕЛЦЕ, КОЕТО НИКОГА НЕ ОСТАРЯВА , ЗАЩОТО ИМА ПОМОЩТА НА ЩЪРКЕЛИТЕ

Визитка:Генчо Тодоров е на 28 години от Белозем. Завършва Националното училище за танцово изкуство (НУТИ)гр.София с профил народни танци. Вишето си образование получава в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство гр.Пловдив с профил “ Българска народна хореография“. 6 години танцува в ансамбъл ,,Чинари“ гр.София и 3 години в Анталия. След завръщането си в България със съпругата му Станислава , която също е хореограф решават да живеят в Белозем.

Преди 3 години именно там създават ТШ“ Тодорови“, в която е хореограф. Школата работи с над 300 деца и над 50 възрастни. Генчо Тодоров е и новият председател на НЧ „Просвета „с.Белозем.

Хобито му е мотоциклетизма. Казва , че от ранна детска възраст е запален по моторите и има бензин в кръвта. Женен е, с едно дете – седеммесечният Симеон.

Когато се завърнах преди 3 години заварих Белозем коренно променен и тепърва започнах да се опознавам с хората. Има живот в селото, има млади хора, които имат работа. Направи ми впечатление многото фирми , които функционират на територията на Белозем и общината и създават работни места . Друго, което ме изненада приятно е болницата – изцяло ремонтирана с приветливи кабинети и добри условия. Освен това, за мен като артист е важен и културният живот, а както знаем Белозем е културната столица на община Раковски.

Имам много приятели , които не са от Белозем , но търсят да си купят жилище тук. И го правят. Купуват си малки къщички, ремонтират ги . Магистралата е в близост до селото, много бързо става придвижването до Пловдив . Удобно е . Спокойно е . Тук е семейството ми , родителите ми , двамата ми братя .

Пред очите ни имаме безспорни проблеми като състоянието на улиците например , които никой не може да отрече. Те обединяват всички нас , независимо кой на коя партия симпатизара или за кого е гласувал. Това са проблемите , които бодат очите на всички , но виждаме , че се работи , полагат се наистина усилия и те са видни. Много е важен екипът, млади хора с идеи, които имат визия за нещата и те сработват. Разбира се нищо не става с магическа пръчка , но се работи , не се бездейства. А това е много важно. Колелото се е завъртяло и се върти в правилната посока . Хубавите неща се случват бавно , просто е нужно време.

Приех предизвикателството да стана председател на НЧ“Просвета“ в Белозем, защото смятам , че имам своите виждания как да потръгнат нещата в една по-добра насока. Освен това аз имам огромен гръб от школата , хората винаги се отзвават и аз винаги разчитам на тях. Преди време имаше теч на покрива, който се отстрани, фиксирахме паркета и столовете , близо 400 дюбела поставихме .

До миналата година зрителната зала на читалището беше затворена. Имаме уникален салон, който стоеше затворен. Благодарение на община Раковски вече е отворена отново. Общината направи всичко възможно и по най- бързия начин да уреди отварянето на залата. Когато общинарите видяха ,че нещата потръгнаха и имаше своеобразен бум на събития и мероприятия сами ни предложиха съдействие и помощ.

От общината помагат , защото виждат , че ние се борим и правим нещо , не се спираме . Не хленчим постоянно , че имаме нужда от нещо , дори да е така . Когато властимащите видят , че ние реално правим нещо , не само да искаме, самите те идват и казват :“От какво имате нужда? Ние можем това и това да направим за вас“.

Политиците трябва да са граждани , които имат много добро виждане към политиката . Отстрани е мнго лесно да критикуваш, а тук в община Раковски ми прави впечатление , че постоянно се правят беседи , информиране на обществото и допитване до хората.

Винаги има хора , които намират от какво да са недоволни от управлението на общината, други пък очакват нещо повече. Нищо не е черно -бяло никога. Но не поставяме ли прекалено високи критерии към местната власт? Безспорно е ,че община Раковски се развива и в частност моето село Белозем.

Основната ми идея е зрителната зала да функционира правилно, а иманно ние като самодйци от Белозем да представяме своте представления, концерти и постановки , но освен това да идват и големи имена. Както това се случва в читалище „Св.Св. Кририл и Методий“ в Раковски.Така и финансово ще се подмомага дейността на нашето читалище. Иска ми се на нашата сцена да се покаже нещо на световно ниво , да гостуват световни имена . Защо не ?

Първото нещо , което направи новото ръковдство на читалището -аз и секретаря г-жа Узунова, беше да организираме благотворитен концерт на всички самодейци с цел подобряване на материалната база . Залата беше препълнена с хора, дошли да видят мъжката, женската и детската певчески групи, ТШ“Тодорови“, дечицата -млади таланти на г-жа Стойка Запрянова. Събрахме 2350 лв., които вложихме в подмяна на витрините . Община Раковски и кметство Белозем също помогнаха .

В момента наблюдавам бум на т.нар хоротеки , клубове на любители на хора и фолклор. Хората имат нужда от разтуха, развлечение и не на последно място от духовна храна. В тази връзка ние ще ги доразвиваме като наблягаме на хора и на танцови постановки , но аз като професионалист ще вкарам и хореографска линия и текст. Тогава вече хората възприемат по друг начин всичко и им е доста по-интересно. Пък и когато правим тези хореографки постановки хората се възприемат и с едно ниво по-нагоре като артисти.

Аз съм работохолик, който страшно обича работата си . Даже вечер когато се прибера вкъщи пак мисля за работа и тогава започвам да творя , за което жена ми се сърди. 

Давам максимума от себе си , отворен съм към всичко пък каквото ще да става.