Герба на общината и лика на Г.С.Раковски украсиха санираните блокове

Санирането на блоковете в община Раковски продължава, но на готовите лицеви части откъм главния път на новия център се виждат ясно големите изображения на Г.С.Раковски и герба на общината. Малко по-рано подобна картина се появи и  в  Шишманци, като преди няколко месеца  грейна изображението на кавалджията Никола Ганчев, който е родом от селото, като  в негова чест и памет се прави кавалджйиски фестивал в последните няколко години.

Припомняме, че символична първа копка по санирането се състоя през март тази година, след което започнаха ремонтните дейности на жилищните сгради.

Сградите, предмет на настоящият проект са построени през 1982 г. Състоят се от две секции и два входа, като вход „А” е с шест и пет надземни етажа и един полуподземен етаж, а вх. „Б” е с пет и четири надземни етажа и един полуподземен етаж, като в сутеренните етажи са разположени сервизни помещения.

В настоящият проект се предвиждат ремонтни дейности, както следва:

– За покривите: Външните стени, прилежащи към подпокривното пространство ще се изолират с ЕПИЕС с дебелина 10 см. Капандурите ще бъдат подменени;

– За сутерените: Входните врати към сутерените ще се подменят с метални такива. Таванът ще се изолира с автоклавни плочи с дебелина 10 см. За входните пространства и стълбищните клетки: Стълбищната дограма ще се подмени с ПВЦ дограма. Отваряеми ще бъдат два прозореца на ниво. Входните врати ще се подменят с алуминиева дограма. При ремонта на стълбищните клетки НЕ се предвижда подмяна на вратите на апартаментите.

-За фасадите: Придвижда се почистване и заздравяване на обрушените участъци. Фасадата ще бъде топлоизолирана, а предвидената мазилка- минерална.

От противопожарна гледна точка и според наредбата за строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопастност при пожар, по фасадата на сградите ще се положат пожарозащитни ивици от каменна вата. Проектът е изцяло финансиран от Националния бюджет, като за бл. 104 общата стойност е 569 700 лв. с изпълнител „АЛФА БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ” ЕООД ГР. СОФИЯ, а за бл. 106 общата стойност е 567 420 лв. с изпълнител „РОУЗ ВАЛЕЙ ГРУП-ИНЖЕНЕРИНГ” ЕООД ГР. КАРЛОВО.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради с основна цел – чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот на гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.