Избират Цар на виното в Раковски

На „Винария -Раковски“ за 20-та поредна година ще изберат Цар на виното. Винопроизводители от цялата община и тази година ще се включат в ежегодния конкурс.

Желаещите да се включат в конкурса за вина от реколта 2017 г., трябва да представят за дегустация един литър вино от посочената реколта до 16-ти февруари в сградата на общината в Раковски на третия етаж в стая № 1.

Началото се поставя с традиционното зарязване на лозето от миналогодишният цар на виното на лозовия масив с благослов и традиционно българско хоро.

„Открай време в Раковски традиционно си празнуваме Трифон Зарезан, който се превърна в един общински празник наречен „Винария“. По принцип в конкурса се включват само винопроизводители от община Раковски, но нашият конкурс е отворен за всички.“, каза зам.-кметът на Раковски Божидар Стрехин.

Конкурсът е разделен в три категории: червено вино; бяло вино; десертни вина.

Традиционно най-много са участниците с червени вина, следвани от тези с бели, а най-малко са желаещите за категорията с десертни вина, обясни Стрехин. Зам.-кметът каза още, че миналата година в общинския винен конкурс са се включили 50 участника.

Производителите на домашно вино, които ще се включат в конкурса ще бъдат оценявани от професионално жури, което ще отличи най-качествените вина от Раковски и ще определи победителите, които са се справили най-добре с домашното си производство в трите конкурсни категории.

Тази година победителят във „Винария – 2018“ ще бъде награден на 18-ти февруари от 11:00 часа в центъра на квартал „Генерал Николаево“

Първенецът в категорията за червени вина получава голямата награда, която е 50-литрово буре и ще бъде провъзгласен за Цар на виното.

„По традиция на следващата година царят на виното сяда на трон качен на каруца и повежда мъжете към лозовия масив и той е първия човек, който зарязва лозето“, разказа още Божидар Стрехин.

Всяка година интереса за празника и за конкурса нараства. Местните винопроизводители влагат все повече старания и любов,  за да бъде тяхното вино най-доброто.

Организаторите обещават много изненади и незабравими емоции. Освен с вино и тежки мезета градуса на доброто настроение на празника ще вдигнат и музикантите от орк. „Тракийско настроение“.