ИЗЛОЖЕНИЕ НА МЕСТНИ ХРАНИ В ЯМБОЛ

 

 

 

Екипът на МИГ Раковски взе участие в изложение на продукти от териториите на местните инициативни групи, прилагащи Стратегии за водено от общностите местно развитие през програмния период 2014 – 2020 г. Събитието беше организирано от Министерство на земеделието в град Ямбол в периода 03 – 04 октомври 2022 г.

На изложението на площад „Освобождение“ участие взеха над 100 представители на МИГ и производители от цялата страна. Събитието беше открито от заместник-министъра на земеделието и ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Георги Събев и кмета на Община Ямбол Валентин Ревански. Жители и гости на града успяха да вкусят и да си закупят деликатеси като: кашкавал с чубрица, кашкавал с маслини, традиционни български млечни продукти – овче, краве и биволско сирене, кашкавали, кисело мляко, таханови изделия от сусам, лешник, фъстък, орех, бадем, тиква и други, мед и пчелни продукти, месни колбаси, ръчно изработени български бонбони, пресни плодове и зеленчуци, биовина, натурални сокове и други. Посетителите се насладиха още на ръчно изработени занаятчийски стоки като бижута, както и разнообразие от козметични продукти – лавандулови и розови продукти. Територията на МИГ Раковски беше достойно представена от Ферма „Йовчеви“ и Ферма „Ваневи“ – производители на кисело мляко, кашкавал, свежо и зряло сирене, както и от Пчелна ферма „Iter-Co“, занимаваща се с производство на пчелен мед и пчелни продукти – пчелен прашец, клеева тинктура, прополис и мехлеми на пчелна основа. С биологично чистите си продукти нашите производители привлякоха към своите щандове жителите и гостите на града, които изкупиха още в първия ден от изложението по-голямата част от представените продукти.

В рамките на първия ден от изложението се проведоха и две дискусии в „Безистена“. Първата дискусия беше насочена към производството на местни храни от териториите на МИГ – традиции и обичаи. Втората дискусия беше на тема промотирането на местните храни и начините за тяхното регистриране.

Екипът на МИГ Раковски изказва специални благодарности към организаторите и взелите участие местни производители.