ИЗЛОЖЕНИЕТО ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ Е ОБРЕЧЕНО НА УСПЕХ

“Подобни животновъдни изложения като това в Раковски са обречени на успех при съчетанието на животни с традиционните храни и прекрасното вино от Пловдивския регион. Министерството винаги ще подпомага подобни събития”, каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов  при откриването на второ издание на „Фермер Експо Раковски 2018“.

В новия европейски бюджет, няма да има намаление на средствата за селскостопанската политика и за българските земеделци, заяви още министър Порожанов.

Той акцентира и над възможността българските фермери да кандидатстват за разкриване на малки кланици и мандри, защото ще има повишаване на средствата по мярката.

Министър Порожанов каза, че се уточняват параметрите на малките мандрите и кланиците, за да могат техните продукти да излизат като фермерски на пазара. Помощта ще бъде до 50% от инвестицията.

В откриването на изложението участваха и еврокомисарят  по цифровата икономика и общество Мария Габриел , евродепутатът Владимир Уручев, кметът на община Раковски Павел Гуджеров, народният представител от Раковски Младен Шишков.

Всеки един от  тях започна изказването си с благодарност и похвала за изключителната работа на Рангел Матански като двигател на този форум.

Българският еврокомисар Мария Габриел обеща увеличаване на средствата за иновации и дигитализация в земеделието. За следващите две години има 160 млн. евро за финансиране на новите технологии в селското стопанство.

За мен е чест, че колегите ми в ЕК подкрепиха идеята ми за създаване на нова програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 милиарда евро, като в него има отделени средства и за земеделието, каза Габриел. Тя призова да се говори за цифрови хъбове, защото новите технологии дават възможност богатството на традциите ни да достигне до още повече хора, и да носи повече доход.

Павел Гуджеров като домакин приветства присъстващите с добре дошли . Той сподели, че с организаторите от  “Фермерско мляко ” и общинският съветник Рангел Матански  са направили   възможното за кратко време да се  организира едно добро изложение и да се покаже богато биоразнообразие.

„Фермер Експо е не просто търговско изложение, тук е един пъстър свят от хора и фауна ,  платформа за диалог между всички ангажирани в агро и животновъдния сектор. Това е диалог между всички нас, които вярваме, че производството на висококачествена селскостопанска продукция, устойчивото управление на природните ресурси и развитието на селските райони е приоритет за България.

Целта на това изложение е да видим какво е равнището на селекцията в животновъдството в Пловдивския регион и страната като цяло. Искаме заедно с вас – учени, експерти и фермери, да поговорим за бъдещото развитие на животновъдството. И още нещо важно – искаме да помогнем на бизнеса в сектора с поддържането на традицията на изложението. Радостни сме, че успяваме да сме пионери в тази насока   и ще се постараем да превърнем ФермерЕкспо в традицията. В  рамките на изложението ще можете да видите  достиженията на животновъдната наука и на фермерите. Всички знаем, че Пловдив област  е животновъден район и това, което искаме да направим, е да помогнем на науката да стигне до обикновения животновъд, защото високите постижения означават висока наука, висока селекция, висок стандарт и технологии в отглеждането на животните.

Пожелавам на ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ   да се превърне във агрофорум от национален, а защо не и от международен мащаб.“- заключи Гуджеров.

Народният представител поздрави участниците и гостите в изложението, като отбеляза, че сектор земеделие и животновъдство се развива с отлични темпове. “Спомнете си само преди 10-15 години в какво състояние беше животновъдството и земеделието. Благодарение на водената политика от правителството, днес вече не говорим само за развитие, а за процеси като дигитализация и електронизация в бранша. Първите законодателни стъпки вече са направени, чрез въвеждане на електронната система за подаване на заявления за кандидатстване при финансиране от европейските фондове. Кохезионната политика запазва размерите си и за следващия програмен период, което е много добре за сектора – все повече земеделци и животновъди ще могат да се възползват от европейската солидарност”, подчерта Шишков.

 

В програмата на агрофорума  бе предвидена и конференция за новите технологии в животновъдството.