Картина със златен обков ще бъде подарена на папата в Раковски

Платното е дело на местен художник и беше избрано на специален конкурс от жителите на града

Картина със златен обков ще бъде подарена на папа Франциск по време на посещението му в Раковски. Платното е дело на местен художник и беше избрано на специален конкурс от жителите на града.

В конкурса на общинската администрация се включиха общо 8 души, които не се занимават професионално с рисуване.

Местните художници имаха за задача да изобразят храма „Пресвето сърце Исусово“, където папата ще благослови младите католици. Още преди да стане ясно кой е победителят, участниците в конкурса бяха категорични:

Георги Плачков, участник в конкурса: „Няма да има губещи, дори самото участие само по себе си е голяма чест за всеки един от нас. Вълнението е доста голямо, залогът е доста висок и трябваше да си вдигнем летвата всички на макс, това е доста епично събитие за нас.“

Картината е дело на 50-годишния Бойчо Котов. Самоукият художник, който по професия е стругар, е рисувал платното близо месец. ” Това съм го направил за около месец, самоук съм, но откак се помня се занимавам с рисуване и от хоби, вече ми се е превърнало като в професия. Не знам на колко години веднъж може да се случи, папата да посети града и като местен художник реших да се включа. Преживяването беше страхотно. И всичко се получаваше и ставаше лесно, все едно с божията помощ”, сподели Котов.

Върху платното е изобразена църквата в Раковски, в която папата ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на над 200 деца от цяла България. Художникът е добавил и други елементи.

„Изобразено е плодородието на града- гроздето, а кукерът е знакът на нашите кукерски празници на града. За мен ще е страхотно преживяване да знам, че моя картина има във Ватикана, от това няма по-хубаво”, каза художникът.

Предстои с представители на Ватикана да се уточни точно кога и как картината – победител ще бъде предадена на папата. Останалите творби от конкурса ще останат в сградата на общината

Ремонтите на църквите в Раковски приключиха. Към своя край е и асфалтирането на улиците. Вече категорично можем да кажем, че сме напълно готови да посрещнем Светия отец!”, заяви кметът на града Павел Гуджеров.