Кмет купува тестове за наркотици

С решение на ОбС Павел Гуджеров подпомага работата на местното полицейско управление в битката с дрогираните шофьори

Кметът на Община Раковски Павел Гуджеров купува всеки месец полеви тестове за наркотици и ги дарява за нуждите на районното полицейско управление. Предложението му за подпомагане работата на РУП-Раковски бе прието от съветниците на сесията през май миналата година.

Униформените използват драг-чековете при тестване на шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотични и упойващи вещества. Тъй като полевите тестове са скъпи, те често не достигат при ежедневната работа на МВР.

Така съветниците гласуваха общината да закупува и дарява 40 еднократни полеви тестове.

„Стараем се да борим разпространението на наркотици. Имаме изключително добра успеваемост, много акции завършват с присъди. Още в началото на мандата направихме среща с ръководството на  полицията, директорите на училища, свещениците, селските кметове и набелязахме мерки, които вече дават резултат „, коментира Гуджеров. И обясни, че тестовете, които вече са дарили на РУП-Раковски, са използвани по предназначение и налице са 30 бързи производства срещу нарушители.

Повечето от нас са родители и едва ли някой от нас иска по улиците на общината да се движат шофьори под въздействието на наркотици и алкохол. Купуването на тестовете е малка цена, която трябва да платим за една по-добра превенция в нашата община“, отговори Гуджеров на въпрос, зададен от съветник, дали всеки месец ще трябва да правят това дарение към полицията.

Подпомагането на МВР в битката с дрогираните шофьори на пътя е само една от стъпките във войната срещу дрогата, която общинският кмет поведе още при встъпването си в длъжност.

По инициатива на Гуджеров беше организирана кръгла маса на тема „Да изчистим Раковски от наркотиците“, като в нея се включиха кметове на малките населени места и енорийски свещеници.

Проблемът с наркотиците за всички е видим и няма да се разреши сам или защото сме избрали да извърнем поглед и да се престорим, че го няма. Ефективно може да се борим с проблема само ако всички ние обединим усилията си не да правим само стихийни инцидентни кампании, а добре планирани и организирани действия“, смята Гуджеров.