Кметът на община Раковски награди Ива Бурова – победител в литературен училищен конкурс „Писмо до моето семейство“

Павел Гуджеров награди Ива Бурова, която спечели първо място в литературния училищен конкурс „Писмо до моето семейство“.

Във връзка с 23 януари – ден на ръкописното писмо, в град Пловдив  ученици писаха послания на хартия до своите родители. В литературния конкурс участие взеха 176 момичета и момчета. За най-емоционално писмо бе определено това на Ива Бурова.

Ива е от град Раковски, ученичка е в десети клас в Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, обича да чете книги и да танцува народни танци, част е от фолклорния ансамбъл „Слав Бойкин“ , участва в различни литературни конкурси и често нейните творби са определяни за най-добри.

Писмото, което е написала до нейното семейство трогна хиляди хора, това стана и причина Павел Гуджеров да я покани в сградата на община Раковски за да ѝ връчи специална грамота.

Кметът коментира, че едно от нещата, които го правят изключително щастлив е да чуе, че  дете от община Раковски е постигнало успех и по този начин е допринесло името на общината да се споменава с добро.

Силно развълнуваната Ива не скри емоциите си и благодари за признанието. Момичето сподели, че смята град Раковски за много благоприятна среда за развитието на талантите на децата, като посочи, че това се дължи в голяма степен на основните ни училища и на читалището , а кметът ѝ пожела пътят и да е само нагоре, да постига мечтите си и да служи за пример на децата от общината.

За финал Кметът заяви, че с екипът му  неуморно работят в посока община Раковски да е среда, която да предоставя възможно най-добро развитие на децата и младежите. 

 

                                             Писмо до моите мили родители!

Скъпи мои мамо и тате, пиша ви писмо.

Искам и имам толкова неща да ви кажа, които в забързаното ежедневие не съм успяла да изрека на глас.

За мен вие сте най-уникалните родители!

Моите очи ви виждат, като герои, които се борят и успяват да се справят със всички предизвикателства, които ви предоставя животът .Знам за вашето трудно начало като семейство.

Толкова пъти сте ми разказали, за появата на моята сестра, която съдбата е решила да дойде на този свят с множество тежки увреждания .

Слушала съм разкази, за шока, който сте преживели, за финансовите трудности,  пред които сте били изправени, за всички тревоги, през които сте минали още във вашето семейно начало!

– Мила мамо,

Толкова пъти съм виждала страха в очите ти, ужаса, разочарованието и страданието, пред които беше изправена и въпреки това си успяла да запазиш ведрата си усмивка, равновесието и спокойствието , от което сме имали нужда. Старала си се да не усещам тези твои емоции.

За мен ти си оптимистична, вярваща и позитивна личност. Това говори, че ти приемаш нещата такива каквито са и продължаваш напред .Винаги успяваш и в най-лошото да откриеш нещо хубаво. И в най-мрачните дни откриваш светлина. Във всичко негативно откриваш нещо позитивно.

Знам, че винаги си искала и си положила много усилия отношенията ни да бъдат приятелски.

Благодаря за всички съвети, за напътствията, за възможността да споделям и да бъда разбрана без да бъда критикувана. Толкова много се радвам, че имаме такава връзка по между ни. Остани винаги такава, каквато си… не се променяй!

-Скъпи, тате!

Какво да кажа за теб и от къде да  започна?

Знам, че аз съм твоето малко момиче, твоята принцеса. За мен ти си

 баща-мечта! Толкова съм горда, че точно ти си моят татко!

Знам, че аз съм запълнила празнината в душата ти. Всички пропуснати емоции, моменти, трепети, които преживява всеки мъж, когато вече е баща, при теб са липсвали.

От малка усещах, че с теб ще имаме здрава връзка, баща-дъщеря, за която всеки мечтае! Винаги си се опитвал да изпълниш  всяко мое желание, да ме изслушаш, да ми угодиш и в същото време да ме научиш, че не всичко е възможно тук и сега. Честно казано ти се възхищавам, че успяваш да влезнеш в моите обувки, и когато си с мен се държиш като тийнейджър, когато и с приятели като здраво стъпил на земята мъж, а когато и  мама-грижовен и мил.

Благодаря, че мога да споделям, да съм открита, искрена и честна пред теб.

Много се радвам, че мога да ти имам доверие, но по-важното е, че Вие с мама вярвате в мен,  имате ми пълно доверие, което ме прави истински щастлива.

Връзката между мен и теб е изцяло твоя заслуга, за което съм ти безкрайно благодарна!

Сега вече, когато съм по-голяма и давам  сметка, че Вие сте родители, за които всяко дете може да  мечтае. Знам  също, че всичко което съдбата Ви е поднесла, когато сте станали родители и борбата, която сте водили и продължава и до днес Ви е направило толкова търпеливи, покойни и уравновесени. Научили сте се да не приемате всичко за даденост.

 Благодаря Ви за всички разкази, те ми помагат да се науча , как да обичам, как да губя и печеля, как да не падам духом, да не се отказвам, да постигам целите си, да мечтая и да преследвам мечтите си, да бъда упорита, добра, смела и накрая, че когато една врата е затваря, се отваря друга, нова. Вие за мен  сте пример и силно с надявам, когато аз самата стана родител, да успея да предам всички тези  уроци на моите деца.

Да успея да възпитам и науча ценностите, които съм научила от Вас.

Всъщност най-простичките неща и най-дребните жестове говорят най-силно.

„Да помолиш, да поздравиш, да се извиниш, да благодариш“-това  е Възпитание.

„Да отделиш за някого време, внимание и грижа“- това е Отношение.

„Да подариш нещо, с което да погалиш душата му“-това е Съдържание.

„Да оцениш всичко това, когато някой го прави за теб“- е  и трите.

Благодаря Ви мили мои мамо и тате за това, което сте. Никога не се променяйте. Съхранете всичко, което сте създали помежду си, защото най-важните неща в живота са безплатни. Те нямат цена , защото са безценни.

Важното е да имаме сетива за тях…!

                  

„Моите герои винаги са били

моите родители!

Не мога да си представя

някой друг да е мой герой!

                                                                                                     -Майкъл Джордан

                                                                                                      С много обич: ИВА