Кметът на Стряма Васил Черпелийски: Стряма се развива, а безработицата е нулева

визитка
Васил Черпелийски е на 43 години. Завършва спортно училище. Три пъти републикански шампион по кану-каяк. Женен с две деца.

Какво Ви накара да се кандидатирате за кмет и как се чувствате като човек, който е поел доста отговорности към своите съграждани?

Ще се върна малко назад във времето преди първият ми мандат. Не крия,че съм бил член на БСП и тогава те ми предложиха да издигнат кандидатурата ми за кмет на с.Стряма. Да, обаче ме излъгаха. Това освен, че ме обиди, но ме амбицира още повече, а и доста голяма група от хора от селото ми предложиха да се явя на изборите като независим кандидат. И то пък взе, че стана от раз. Аз съм първият избран кмет от началото на демократичните промени до 2007 година избран на първи тур без балотаж. И оттогава продължавам смело напред , нависоко и нагоре. Винаги съм преизбиран с 95% от гласовете на стрямалии.

Навремето имаше законови инструменти за постъпления в селската каса като ергенски данък, самооблагане, ленински съботници. От събраните средства ще правеха тротоари и пътища. Сега селата не разполагат с нищо , дори със собствена банкова сметка. Разчитаме за всичко на общинския кмет и на спонсор. Ако големият кмет успее да осигури държавни или европейски пари е добре. Твърдо съм за делегираните бюджети и за финансиране на наши проекти с европейски средства.
Хубавото е , че засега кмета Гуджеров не ми е отказал нищо и работим в синхрон, но тъй като всички мои колеги от селата на общината работят с оргомен хъс и желание и се стремят да се докажат, парите трябва да се разпределят на повече места. Със сигурност на Павел Гуджеров не му е лесно.

Иначе плодовете от ползотворната ни работа на общинско ниво са очевидни- Стряма се развива.
Не искам да политизирам разговорът, но няма как да не кажа няколко добри думи за ГЕРБ, защото това което се случи последните години и в Стряма и на територията на Община Раковски е видимо. Първите два мандата бях независим кмет, на третия бях издигнат от ГЕРБ. Това е единствената партия, която стъпи в Стряма и остава половин милион лева тук за пътища, мостове и за църквата.

Какво осигурява препитание на жителите на Стряма? Има ли достатъчно работни места в селото? Младите задържат ли се в селото или работят в съседни населени места и градове?

Младите ги задържа Индустриалната зона, която е една много добра инвестиция, която се разви на наша територия. Около 800 човека от селото работят там. Съвсем отговорно мога да заявя, че в Стряма безработица няма. Ако има безработни, то това е не защото няма работа, а от мързел.

Какво е състоянието на инфраструктурата в село Стряма? Осъществени ли са необходимите ремонтни дейности или тепърва предстоят такива? Каква е ситуацията с водоснабдяването?

Половината село е с изградена канализация, по-голямата част е водоснабдена. От началото на третия ми мандат със съдействието на общинският кмет Павел Гуджеров и съвместно с ВиК продължаваме да работим по водопреносната мрежата на Стряма. В тази връзка в бюджета на селото за 2018 съм заложил 2 проекта относно обратните води и ремонта на улиците. Имам пълната подкрепа на кмета Гуджеров и обещанието, че ще продължим да работим както досега – качествено и в услуга на жителите на Стряма. Кандидатстваме за европейски пари по проект за селските райони като целта ни е изведем цялостно главният колектор, който минава през средата на селото и се зауства в западната част. Другият проект се отнася за 4 улици в южната част на селото, които не са включени в канализацията и така ще имаме цял квартал напълно канализиран и с асфалтирани улици.

Като какъв, по-скоро, се виждате – гражданин или политик.  Как Ви виждат хората? 

Преди всичко кметът трябва да е човек. Кметът трябва да се опита да се докосне до болките на всички хора и да се опита да ги решава.  За един кмет резултатът за неговата дейност се показва след изтичане на неговия мандат. Изборите са най- верният показател за работата на кмета.Те са неговият барометър. Аз съм 10 години кмет на Стряма и не мога да не бъда горд от факта , че вече трети мандат хората ми гласуват доверие. Това означава и голяма отговорност към тях същевременно.

Като визираме работата на кмета на Стряма, политик или гражданин е той? Само админстративна работа ли е ?

Позицията или постът да бъдеш кмет на село изисква, по-скоро,  да бъдеш гражданин, да общуваш повече с хората, да се занимаваш с техните битови проблеми.

Хората очакват от селския кмет чудеса. Очакват кметът да решава проблемите и неудобствата им от всякакъв род естество- аварии свързани с електроразпределителното дружество и ВиК. Разбира се , че на всяка молба на хората откликвам, но те трябва да знаят , че кмета не е васал и не притежава почти никакв правомощия и сфери на влияние, още повече когато се касае за отношения с търговски дружества.

 Как поддържате връзка с хората? 

Вратата на кабинета ми винаги е отворена и дори без записан час всеки, който желае може да заповяда.  Освен това винаги се допитвам до хората. Пример за това е своеобразният референдум, който проведох с голяма част от населението относно фонтана на площада и 85% твърдо бяха за постояването му. Ако бяхме вложили тези 20 000 лева колкото струва фонтана в чакълирането на 2 улици, както се чуха и такива опониращи предложения,  само след 2 години отново тези улици щяха да са с дупки , тъй като няма отводняване. И парите щяха да отидат на вятъра.

Горд съм , че съм от с.Стряма. Шеговито ще кажа, че името на селото започва със С , също като София. Единственото пожелание, което искам да отправя към всички жители на Стряма е да бъдем здрави и единни.

Каква е равносметката Ви в средата на мандата и за отиващата си година ? А какво ви предстои през следващата 2018?

Мога да се похваля с добрите практики на децентрализация на бюджетите в Община Раковски, като няма да пропусна да благодаря за това на общинската администрация в лицето на общинския кмет Павел Гуджеров. Всички приходи от продажба на земя остават за селото , а не потъват в Общината. Когато е добро взаимодействието между селския кмет и кмета на Общината резултатите са видими. А това се оценява и от жителите на Стряма. Детската ясла и велоалеята бяха част от предизборните обещания на Павел Гуджеров и както виждате те се изпълняват.

Направата на велоалеята беше заложена също в предизборната програма на Павел Гуджеров. Проектът е на стойност 130 000 лв. и е финансиран с общински средства. Дължината на велосипедната алея е 314 м.

Нека припомня колко хубави неща са се случили в селото само за няколко години: център с нов площад, цветни алеи, детска площадка, велоалея.

В проекто бюджета за догодина съм заложил доста висока сума, но и половината от нея да се усвои аз ще съм доволен като кмет. С отпуснатите средства ще продължим изграждането на велоалеята, ще направим площадка за стрийт фитнес за младежите в селото и ще довършим процедурите по регулация на имотите на ромското малцинство, за да могат да получат ПУП и последващо включване към ВиК и енергозахранването. Инетрацията на ромите също беше заложена в предизборната ни програма.

Куца ни футболът в Стряма. Там трябва да насочим усилията си.Имаме много деца, перфектен стадион с поливна система, съблекални и топла вода, но няма желаещи да го ползват.