Лъчезар Говедарски: В последните години се гради с пълна сила новата история на града ни. Където и да пътувам по света Раковски е мястото , на което винаги ще се връщам, защото камъка си тежи на мястото

Екипът на RNEWS продължава да ви среща с младия елит на Раковски.

 

Сега с усмивка ще ви разкажа малко повече за себе си. Казвам се Лъчезар Говедарски, на 22 години от град Раковски. Основното си образование придобих в ОУ ,,Димитър Талев“ град Пловдив, което смятам, че бе едно прекрасно начало на моето образование. През 7-те години на обучение получих страшно много информация от всички предмети и сфери, които сами по себе си ми помогнаха да взема и решението си да продължа образованието си в Национална търговска гимназия „Пловдив”. Избора ми за специалност бе ,,Оперативно счетоводство“ благодарение на която се докоснах и до голям аспект от други интересни за мен науки като ,,Правото“, ,,Международни икономически отношения“, ,,Микро и макро икономика“, ,,Застраховане“, ,,Банково дело“ и естествено всички видове на счетоводството в пълния им блясък. Благодарение на всички мои преподаватели, които имах честта да ми преподават със своя професионализъм и безкрайна отдаденост, доказаха пред мен защо именно тази гимназия е сред най-желаните в града под тепетата. Следващата ми стъпка към професионалния живот бе бакалавърската степен, в която аз предпочетох да заложа на това , в което смятам, че съм добър и същевременно ми доставя нужната доза удоволствие, а именно икономиката отново, но този път далеч по динамична, предлагаща неограничени възможности – специалност „Маркетинг“. Избрах задочната форма на обучение още от самото начало с ясната представа,че няма да е никак лесно да уча и работя едновременно, но ето че в момента съм 4-ти курс и честно казано нямам търпение да видя на какво ще заложа при следващата си стъпка. Работил съм разнообразна по сфера и тип работа, като малко повече от година съм служител в склада на Кауфланд България в направление „Стокови потоци и складови наличности“.

Сега малко повече за мен и средата ми на живот. Имам едно прекрасно семейство, което е еталон за това как би трябвало да изглежда и създаденото от мен един ден – сплотени, задружни, работливи, амбициозни, изпълнени с доброта, любов и вяра в Господ Бог. Добре съчетаващи полезните принципи и ценностна система на изминалите поколения, с мащабната модернизация и промяна в начина на живот от наши дни. Имам прекрасна сестричка по-голяма от мен, която смятам за един от близките си приятели. Тя има едно страхотно дете – Сиана, която ме зарежда с енергия и при най-кратките ни моменти заедно. Определям себе си като модерен и отговорен вуйчо, споделяме си абсолютно всичко докато си играем и разбира се при нужда и давам съвети и напътствия. Семейството ни ми е слабост, но то е и най-голямата ми сила !

Аз съм от онзи тип хора с безбройни хобита, досещате се предпологам. Вечно в движение, живота извън зоната на комфорт не смятам, че ме плаши дори напротив, разстоянията не значат нищо повече от няколко цифри – както съм чувал, света е прекалено голям, за да не го видим. Главно в свободното си време спортувам футбол, колоездене, бягане, плуване, каране на сноуборд и любимото ми през цялата година планинско катерене. Обичам да чета книги, статии или записки, но главно им отделям повече време през студената част от годината. Опитвам се да посещавам нови и нови места през определен период от време, това ми действа доста пристрастяващо, щом от самото пътуване планирам следващото. Имам прекрасни приятели, с които споделяме всичко изживяно. Те също имат огромна заслуга да бъда това, което съм.

Един от цитатите, които ми допадат и се стремя да прилагам в живота си гласи – „За да озариш света на другите, е необходимо да носиш слънцето в себе си!“ Придържайки се към това на пръв поглед семпло правило се старая да постигам всичко с усмивка на лице, защото както казват хората : Бръчките от усмивки по лицето ни, са видимият белег, който оставя щастието след себе си.

-Какво трябва да пише във визитната картичка на вашия град? Как искате да изглежда той ?

Града в момента върви към това той да изглежда по начина, по който искам аз да изглежда моя роден град, а именно предлагащ нови възможности, условия за развитие, подобряване самия облик на града вътре и самата община, а и същевременно да запази чара си като спокоен и чист град от Горнотракийската низина, тъй като в днешно време тези два фактора набират все повече популчрност и някак си трудно се съчетават.Обществото така преценя и самите управляващи, спрямо местната власт и нейното управление. Именно поради този факт аз не се и учудих при големия процент от дела на гласуване в подкрепа на Герб, хората виждат с очите си и стават свидетели на това , което се гради при това управление. Докато преди по скоро се чуваха само слухове и предположения, а както е казал Васил Левски – ,,Дела трябват, не думи“.

Относно визитната картичка на града, определено трябва да се спомене факта, че обществото тук е доста работливо и много амбициозно, също така хората се оповават на вярата си, което всички гости на града забелязват и както съм чувал не веднъж ни се възхищават пред това. Тук живеят гостоприемни хора, а и самата ни енергия е положителна, услужливи сме едни към други. В кръга на шегата, ако не бях от тук щях да се преместя в града, но съм имал късмет явно.

-След завършване на образованието си бихте ли се върнали в Раковски и мислили ли сте да живеете на друго място?

Както споменах, аз се определям като пътешественик, така че определено през живота си имам желание и цел да посетя много места по света, но едно нещо е сигурно, тук е моят дом, дома на дедите ми. Смятам, че където и да пътувам по света, Раковски е мястото , на което винаги ще се връщам.

Мислил съм доста по въпроса с това да живея на други места, за мен не смятам, че това би бил някакъв проблем, живял съм в Пловдив дълги години, а и все още продължавам , но си има и поговорка за това – ,,Камъка си тежи на мястото“.

-Като млад човек човек стоите ли далеч от политиката. Бихте ли се занимавали с политика и защо?

Доста интерес въпрос, не смятам че стоя далеч от политиката. Упражнявам правото си на глас при всички настъпили избори от времето когато съм придобил това право. Доста от моите познати, а честно казано и солидна част от преподавателите ми било то по история или икономика са ме насочвали не веднъж към политиката през годините. Според мен всеки който има идеи и виждания трябва да ги превърне в реалност и ако политиката е свързващото звено между теорията и практическия резултат, защо да не. В крайна сметка всеки недоволства от нещо, но дали той самия би могъл да го направи по по-добър и успешен начин. Лесно е човек да каже не е свършена дадената работа добре, но може би го казва само защото не я свършил той самия и не е преминал през трудностите до постигането на крайната цел. Опита показва, че всичко се цени повече след като си вложил и част от теб в него.

-Ако заемахте важен обществено-властови пост какво бихте променили в облика на общината и в частност на вашия град? В каква посока бихте работили ? За каква кауза? Какво бихте искали да доразвиете?

Тук веднага се досещам за тази голяма пропаст между това бъдеш управляван и в случая да си представим, че даден човек може да бъде управляващ. Вероятно и в двата случая всеки смята, че на отсрешната страна е по лесно, спрямо неговата ситуация и положение. Посоките, в които аз бих работил са инвестициите било то на местно ниво или чужди такива, както споменах облагородяване на града и облика му заедно с този на общината, спортните и културни заминания и обекти, също така повишаване нивото на образованието и медицината в града – звена които са проблемни за цялата ни държава, но не търпят отлагане.

-Като визираме работата на общинска администрация, кмет или общински съвет какви хора трябва да са те политици или гражданини ?

Определено , за да е в тон управлението с желанията и вижданията на гражданите, е необходимо управляващите да са пъстри и многоцветни хора, с доста повече от едно качество, динамични и адаптиращи се към промените в заобикалящата ги среда. Това е едно най-ценните качества в 21 век. За да е успешно едно управление е необходимо да бъде на лице ясната и здрава връзка между политици и граждани, едните виждат проблемите където на останалите им убягват, другите пък чрез опита и знанията си виждат решението им там където то не съществува сякаш на останалите.

-Вашата равносметка и оценка за свършеното досега от общинската администрация в Раковски? Това , което ви прави най-силно впечатление. Критика или препоръки към настоящия кмет.

Равносметка и оценка аз не мога да дам, но тя говори сама по себе си на по време на изборите. В последните 10 години се гради с пълна сила новата история на града, а както виждам се залага дългосрочни инвестиции, които с течение на времето все повече ще оценяме. Според мен кмета Павел Гуджеров е на прав път, с добра инерция и мога да му пожелая да продължава и за напред. Бих могъл да кажа, че с това управление което наблюдаваме в момента, на този състав в местната власт очаквам да се случват чудеса за напред , а и съм убеден , че ще успеят. Лентата е вдигната високо, но скоростта с която се движат ясно предвижда, високо постигнати цели.

Като човек с активна гражданска позиция кои са акцентите върху които бихте искали да се работи по-активно?

Нещата , върху които трябва да се наблегне са според мен вече в полезрението на управляващите и е просто въпрос на време да видим крайния резултат и тяхното решение. Ще се радвам ако за в бъдеще обръщаме малко повече внимание на възрастните хора в общината и за това те да имат уют и спокойствие в дните си, било то чрез доброволческа инициатива или местна такава. Да подпомагаме хора, които са в нужда и, които са различни. Нека да им покажем че това да си различен не е страх, а възможност или вид изпитание. Взаимоотношенията между хората винаги са били възможно най-голямата опора и подкрепа в съществуването ни като вид.

-Какви са личните ви амбиции? Как се виждате след 5 години ?

Силно се надявам след 5 години ситуацията в района ни, а и като цяло в България да е на едно по-добро ниво, длъжни сме да го направим, длъжни сме защото вярвам, че го можем. Дано успеем да запазим България като райското кътче, което е и да позволим и на поколенията след нас да видят тази нейна божествена красота, но за целта трябва всички заедно да направим промяната.

След 5 години, бих желал да съм в перфектно здравословно състояние отново заобиколен от семейство и приятели. Силно се надявам да съм обиколил доста още места по света, да съм опитал много нови неща. Чисто професионално искам да работя това, което ми доставя удоволствие и ме кара да се чувствам удовлетворен. Надявам и след 5 години да имам цели, мечти и усмивки, в които да се виждам през по-следващите 5 години.

– Нещо, което не ви попитах , но държите да споделите и е важно за вас.

Нещо което искам да споделя или по скоро да апелирам към четящите : Бъдете добри, смейте се, пътувайте, обичайте,отделяйте времето за близките си – ДЕЙСТВАЙТЕ! Бъдете хората, които искате да имате до вас самите, с малко добро се постига повече и от 100 злини. От лошите има прекалено, а както знаем много добре – всичко ценно е в малки количества. Бъдете щастливи и го споделяйте, нека целият свят го разбере, защото само споделеното щастие е пълно щастие.