Международен ден на хората със синдром на Даун, запознайте се първокласничката от ОУ „Гео Милев“ – с. Белозем – Йоана

Днес, 21.03.2024 г. учениците от I Б клас имаха необикновен час! Чиновете бяха наредени в кръг, имаше родители. На всяко дете бяха подарени по два различни цветни чорапа.

Такива имаха дори госпожа Григорова, директорът госпожа Генова, госпожа Стамболийска и  госпожа Геройска, които бяха в часа.

Майката на Йоана се обърна към децата от класа със следните думи: „Здравейте, деца! Денят 21 март е посветен на хората, родени със синдром на Даун. В България по статистика всяка година се раждат около 100 деца със синдром на Даун. Йоана е едно от тези деца. Синдромът не е болест, не е нещо страшно, не можеш да се заразиш. Разликата между вас и Йоана е само една хромозома Х – вие имате 46, а тя има 47 хромозоми. Така се раждат много деца, независимо от раса, пол, социално положение. Заради допълнителната хромозома развитието й се случва по-бавно. Затова за Йоана са грижат много специалисти – логопед, ресурсен учител, психолог. Изключително съм им благодарна за грижите, които полагат. Още на 4-месечна възраст Йоана започна да посещава рехабилитатор, който й правеше масажи, защото имаше по-слаби мускули, липса на баланс и координация. Освен мускулите на тялото са важни и мускулите на лицето, затова понякога Йоана е с отворена уста, понякога говори по-неразбираемо – за това се грижи логопедът. Йоана обожава да ходи на музикотерапия. Йоана е като всяко друго дете – иска да бъде обичана, иска да бъде приета и разбирана, има емоции като всички вас. Има нужда от вашата подкрепа! Приемайте хората около вас такива, каквито са! Всеки човек се ражда с мисия. Мисията на Йоана е да раздава любов!“