Младен Шишков:„Развитието на масовия спорт трябва да се превърне в приоритет за всички управляващи“

„През клуба по карате, който ръководя, са преминали стотици деца за последните десет години. От ден на ден се увеличава броят на децата с ниска или нулева физическа и двигателна култура. Тенденцията е отчайваща. Децата не могат да изпълняват елементарни базови физически упражнения. В ученическите си години, нашето поколение покривахме нормативи по гимнастика – халки, успоредка и земя. Покривахме нормативи по лека атлетика – спринт, скок височина, троен скок, скок дължина, хвърляне на малка и голяма топка. Имахме общи познания по борба, футбол, баскетбол, волейбол. В момента положението сред децата е трагично, коментира кандидатът на ГЕРБ-Раковски за народен представител Младен Шишков. Той допълни, че липсата на спортни бази в училищата води до липса на всякакъв вид спортна активност. В най-добрия случай, учителят по физическо възпитание хвърля една футболна, волейболна или баскетболна топка и децата, ако имат късмет, намират място, къде да поиграят, ако не успеят – часът отива напразно, бе категоричен Младен Шишков.

„Крайно време е управляващите да се заемат с този проблем. Спортът трябва да се превърне в неизменна част от образователната система“, бе категоричен Шишков.Той допълни, че  развитието на масовия спорт е предпоставка за по-добри спортни резултати, както на национално, така и на световно ниво. Никога не можем да знаем от кое училище, от кое малко или голямо населено място ще се появи следващата звезда от нивото на Григор Димитров например. Липсата на условия е липсата на перспектива, уточни Младен Шишков. „Не можем да очакваме силно представяне по олимпиадите, без да сме запалили пламъка в сърцата на децата, без да сме им осигурили условията да се развиват.“

По думите му освен всичко останало спортът изгражда личността. „Термини като чест, уважение, дисциплина, като че ли поизчезнаха от речника на младите. Не можем да очакваме силна нация без да съумеем да изградим силни и достойно личности. Голямата част от силните личности са бивши и настоящи спортисти – това е правилният път на развитие на нацията“, бе категоричен Младен Шишков.