Много танци в слънчевия ден на 15.10 по време на 5-ти Национален танцов фестивал „Слав Бойкин“

На 15.10 се откри и проведе  5-то издание на Националния  танцов фестивал „Слав Бойкин“.Събитието се състоя на центъра в кв.Секирово, а именно пл.“Европа“. Осемнадесет  танцови състава се представиха  на новата сцена, като първи своя танц изиграха домакините и самодейци от Н.Ч.Св.Св.Кирил и Методий“. Мероприятието откри зам.кмета Божидар Стрехин, а благослова в това начинание даде  Отец Любомир Венков. В продължение на няколко часа жителите и гостите на община Раковски можеха да се насладят на фолклорното танцово богатство от различни краища на България, представени от гостуващите  участници.

Фестивалът има за цел  да открива и популяризира млади таланти от цялата страна и да даде възможност за изява на творческите им заложби чрез музиката и танца. Да осмисли свободното време на децата и да ги приобщава към съвременните тенденции в развитието на българската култура.
Също така да  съхранява , обогатява и популяризира  фолклорното наследство на България. Събитието няма конкурсен характер. Всички участници получиха грамота и плакет за участие в мероприятието.

Припомняме, че идеята за провеждането му  е един вид отдаване на почит към човека създал танцовото изкуство в Раковски още през далечната 1948 г.

Името на Слав Бойкин  е свързано с фолклорния и танцов живот на град Раковски. Той е първият ръководител на самодейния танцов състав при читалище „Св.Св. Кирил и Методий”. Освен ръководител на самодейния състав към читалището в Генерал Николаево, е ръководил и колективи в селата Чоба и Момино село. За високото си художествено майсторство съставите му са били отличавани с много награди от регионални и национални фестивали и събори. Водел е кръжоци по фотография и кино. Слав Бойкин  е и сред първите участници в местния драматичен състав.След решение на читалищните дейци и ръководството на настоятелството от 1 септември 1988г. фолклорният ансамбъл носи неговото име.