НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ !!!

На вниманието на жителите от гр.Раковски:

Предупредете бабите , защото през ден има измамени! Имало е и няколко опита  в Раковски!

Това са някои примери за потърпевши и измамени хора/предимно по -възрастни/ от бюлетина на  МВР -Пловдив

Особено застрашени са тези,които живеят сами и имат стационарен телефон.

Пловдивчанка даде 4000 лева за „златни пирони”. 81-годишна пенсионерка е станала жертва на телефонни измамници  Около 18.30 часа жената предала парите на непознат мъж, след като получила съобщение по телефона, че снаха й е със счупен крак и трябва да бъде оперирана спешно.

Пенсионерка от село Ахматово бе измамена по телефона.  На домашния си телефон 86-годишната жена получила съобщение от мним хирург, че снаха й трябва да бъде оперирана спешно срещу определена сума. Бабата приготвила 1000 лева и ги предала на непознат мъж, явил се пред дома й. 

Пенсионерка даде 2800 лева за „златни пирони”. 82-годишна пловдивчанка е поредната жертва на телефонни измамници. Тя предала парите на непознат мъж, след като получила съобщение по телефона, че дъщеря й е със счупен крак и трябва да бъде оперирана спешно.

Пловдивчанка даде 10000 лева на телефонни измамници. 82-годишна жена получила обаждане на домашния си телефон от мъж, представил се за хирург. Той съобщил на пенсионерката, че внукът й е претърпял тежка катастрофа и трябва да бъде опериран спешно срещу 10000 лева. Без да се подвоуми бабата приготвила исканата сума и я предала на непознат, който се явил пред дома й. По-късно възрастната жена разбрала, че е станала жертва на измама и сигнализирала в полицията. 

Ето няколко други варианта за измами-предупреждават от РУП-Раковски:

НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ !!!

По повод зачестилите опити за измами през последните седмици на граждани по мобилни и стационарни телефони от недоброжелателни лица Ви разясняваме начините, по които те действат за да не попаднете и Вие в омагьосания им кръг:

І-ви вариант /най често/- Непознат се обажда по телефона на лице и се представя за негов роднина /близък/, като иска определена сума за това, че негов роднина /познат/ е извършил пътно транспортно произшествие /ПТП/ с пострадало дете или възрастна жена, намиращи се в кома и в момента е задържан в поделенията на МВР. Въпросната сума е трябвало да се използва за прикриване на инцидента във вид на подкуп или плащане на парична гаранция за разследващият служител /прокурор, следовател, дознател или др./. Парите се дават на лице, представящо се за прокурор, следовател или адвокат. Лицата извършващи измамите настояват тези, които им дават парите да не казват на никого за въпросния подкуп. Докато разговарят с лица относно даването на парите измамниците настояват същите да им закупят ваучери и да им продиктуват кодовете за презареждане.

ІI-ви вариант -Непознат се обажда по телефона и заявява, че Ваш роднина е отвлечен и иска да му бъде предадена известна сума пари в брой на определено място. Изисква да не бъде осъществяване връзка с полицията за да не пострада “отвлечения”. След това дава указания къде и по какъв начин исканата от него сума пари да бъде доставена, най-често това е отдалечен град от Вашето населено място. След като бъдат оставени парите се изисква да се чака друго телефонно обаждане за да бъде съобщено къде се намира “отвлеченото лице”. Такова телефонно обаждане не се осъществява.

ІІI-ри вариант – Непознати лица, най-често от ромски произход идват до дома Ви и изявяват желание да закупят животни на много изгодна цена. Договорената цена никога не е кръгла сума. Така наречените купувачи винаги дават по-голяма сума като искат да им бъде върнато рестото. По този начин те виждат къде държите своите пари. Когато всички излязат за да вземат договорените животни, един от тях се връща в къщата под някакъв предлог и взема оставените пари. Тези лица винаги се придвижват с автомобил, който е паркиран на заден ход до къщата и задният му капак е отворен, като по този начин не може да бъде видян регистрационния номер на автомобила. След като вземат и животните те бързо потеглят с автомобила.

VІ-ти вариант – В магазин влизат две или повече лица, които са добре облечени. Започват разговор с продавача като искат да им покаже различни стоки и по този начин го отдалеват от мястото, където се намира касовия апарат. Най-често в чекмедже под него продавачът съхранява парите от дневния оборот. Докато един от “купувачите” отвлича вниманието на продавача, другият взема парите от мястото, където се съхраняват. След това двамата бързо тръгват. Често тези лица се придвижват с таксиметров автомобил.

VI-ти вариант – Жена , най-често от от ромски произход, идва до домът ви и иска да развали „Магията”, която Ви е направена. Така наречената магьосница за развалянето на „Магията” иска пари и накити от злато , които поставя в чаша или увива в хартия над които пали свещ, след което Ви отвлича вниманието – малкото дете с нея иска да иде до тоалетна или му се пие вода и др., Вие го водите, а измамничката взима ценните вещи, като след това Ви казва, че чашата или хартията се отварят след изгаряне на свеща и си тръгва бързо.

И още варианти…..

І-ри вариант – Непознат се обажда по телефона и се представя за роднина, обикновено живеещ извън страната /Англия, Испания, Италия и др./, който е изпратил колет с вещи /дрехи, ютия, пари или скъпо струващи лекарства/ и посочва мобилен телефон в сраната, на който трябва да се свържи набелязаното лице /Вие/. Обаждайки се на потърпевшия се обяснява, че за него има пратка, в която има поставена на скрито място голяма сума пари и за да се избегнат проверките на митницата или в пощата трябва да се дадат пари на ръка. Парите най-често биват давани в градове, намиращи се в Северна България. До там потърпевшите най-често стигат с личните си автомобили или биват подлъгвани от обадилото им се лице да хванат такси до там, което в последствие ще бъде платено за тяхна сметка.

ІІ-ти вариант – Непознат се обажда на произволен домашен телефон и чрез въвеждане в заблуждение заявява на лицето, с което говори, че спешно се нуждае от ваучери за предплатени мобилни услуги на Глобул, Вивател или Мобилтел. Моли да му се закупят такива, след което да изтрие защитната им лента и да му продиктува написаният код за презареждане. Кодът бива набиран от неговият телефон и така сумата дадена от Ваша страна се усвоява от него.