Наближава Фестивала на Белия щъркел в с.Белозем

На 13 май в село Белозем ще се състои поредното 12-то издание на  Фестивала на Белия щъркел .Мероприятието е част от културния афиш на майските  дни в община Раковски.

За пореден път Кметство с. Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета 1909 г.“, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“ ще са домакини на това събитие.Официалното откриване е  в събота  от 10 ч. в парка на Белия щъркел.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През  2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.
И през тази година гостите ще  имат възможност да се насладят на изпълненията на многобройните  участници  във фестивала, да посетят щандове за  плетива, сувенири и продукти от местни производители  в парка на Белия щъркел, да научат как се създава ферма за калифорнийски червеи  и  био градинка  за билки в двора на училището.Ще могат да  надникнат в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището, и видят  етнографската сбирка  и  експозицията на селата от мрежата  „Европейско село на щъркелите” в читалището, да се повозят на  екологични превозни средства , като си направят  снимка за спомен  с „белоземско щъркелово семейство”,да се потопят в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки”.
Фокус на фестивала тази година ще бъде  презентацията  „Пътешествието на Белчо до Африка и обратно”.

Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

ХІІ фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ „Зелени Балкани“, Община Раковски, Народно Читалище „Просвета 1909 г.“ и ОУ „Гео Милев“ – с. Белозем.