„Неуморните“ от Раковски посрещнаха „Джулая“ в Балкана

Първенците на Раковски  взеха участие в традиционния Републикански нощен туристически поход “Верея 2018” , който  се проведе за деветнадесети път на 30 юни и 1 юли 2018 год. в Стара Планина. Тази година походът бе  посветен на 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Трасето е около 50 км, а вертикалната денивелация е 1100 м. Походът няма състезателен характер, целта е участниците да се запознаят с особеностите на планината нощем.

Маршрутът на националния нощен туристически поход „Верея 2018“ минава  по билото на Стара планина – от местността „Предела“ в Прохода на републиката до прохода Шипка. Въпреки лошото време – калното трасе, обилния дъжд, мъгла,  множеството локви и силен вятър, 60 смелчаги решиха да приемат предизвикателството на нощната планина. От тях петима финишираха на първия подкрепителен пункт – хижа Кръстец, 35 – на втория подкрепителен пункт при хижа Бузлуджа , сред които са и осмината раковчани.

В похода се включиха народният представител Младен Шишков, председателят на ОбС  Раковски Георги Лесов, зам.кметът на общината Йовко Романов, „острието“ на ОбС Раковски  Рангел Матански.  Това е третото участие наа Матански в традиционния поход,  а Георги Лесов участва за втори път. „Четата на Гуджеров“ този път път бе „Осморката на Шишков“ шегуват се планинарите. Кметът Павел Гуджеров тази година не взе участие в похода, тъй като е в очакване на втория си наследник и предпочита е да е близо до съпругата си .

„В планината всички сме равни и преди всичко приятели. За да тръгнеш на такъв поход задължително условие е да имаш доверие на хората, с които ти предстои подобно предизвикателство.“-коментира Рангел Матански. Според него добрата спойка между „неуморните“ рефлектира и върху работата им като представители на законодателната и  местната власт.