Община Раковски стартира инициатива за промоция на здраве

Община Раковски поставя началото на поредната полезна инициатива наречена „Седмица на здравето“. Седемте дни от 08.04 – 12.04.2019г. ще преминат като седмица в инициативи, посветени на здравето.

Кампанията стартира по повод Световният ден на здравето – 7 април като подкрепа и разширяване на инициативите за промоция на здраве и повишаване на информираността на децата и подрастващите за основните предпоставки за здравословен начин на живот.

Една от първите дейности от кампанията е свързана с най-малките жители на Раковски. За децата от от 4-та група ще бъдат на куклен театър „Ох, боли“. Горските животни на трупата ще предадат посланието на представлението- как да опазим околната среда чиста, за да не повлияе замърсяването й  зле върху човешкото здраве.

От Общинска администрация в Раковски съобщават, че в рамките на кампанията ще бъдат проведени още мероприятия на здравна тематика.

Първолаците ще изготвят „Здравословно букварче“. Малчуганите от съответния клас заедно ще създадат весели странички. Всяка буква трябва да бъде поставена на отделна страница и до нея да се апликира или нарисува плод, зеленчук, който започва със съответната буква. Може да бъде позиционирано и стихотворение или гатанка с акцент върху полезните храни.

Третокласниците пък ще редят „Хранителна пирамида“. С помощта на своите учители ще разпределят храните в пирамидата на здравословното хранене. Чрез нея децата ще научат важността от това да се хранят здравословно, да различават вредните от полезните храни, да правят правилен избор на храна, здравословна за човешкия организъм.

Четвъртокласниците ще подготвят книжка с „Рецепти за здравословно хранене“. Всяко дете ще предложи лист със своя рецепта и после всички ще се сглобят в книжка.

Учениците от пети клас ще събират разделно отпадъци, за да научат повече за влиянието на околната среда върху човешкото здраве. За целта ще им бъдат предоставени хартиени кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Доброволци от БЧК пък ще дойдат на място, за да покажат на шестокласниците как се оказва първа помощ при травми по време на игра и обработка на рани.

За седмокласниците от Общината са подготвили презентация и беседи с активисти на организация „Рето“ на тема: „Животът е безценен, не го заменяй с дрога!“

„В „Седмицата на здравето“ учениците ще повишат здравното си образование, ще научат ценни и полезни съвети за това как да се хранят здравословно. За децата е особено важно да разберат, че и от тях самите зависи да опазват своето здраве и живот.“- коментира заместник – кметът Татяна Бакова.