Папата благодари на Павел Гуджеров, изпрати благословение и поздрав на жителите на Раковски

Павел Гуджеров бе от малцината поканени  на официалното представяне на книгата „Апостолическото посещение на Негово Светейшество Папа Франциск в България и Северна Македония, 5-7 май 2019“ в Апостолическата нунциатура в София.

Негово Светейшество Папа Франциск изказа уважение и благодарност на Павел Гуджеров за топлото посрещане в Раковски и за подаръците, които получи за спомен от визитата му в града. Благодарственият адрес бе връчен от Монс. Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически Нунций в България. В него се казва:

„ОТ Ватикан, 19. 09. 2019 г.

Уважаеми Господин Павел ГУДЖЕРОВ Кмет на РАКОВСКИ БЪЛГАРИЯ

Уважаеми Господине, Вие със задълбочена мислъл, чрез любезното посредничество на Негово Високо Преосвещенство Монс. Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически Нунций в България, пожелахте да отправите към Светия Отец израз на искрено почитание и набожност и да го информирате за започналите инициативи, след скорошното му посещение във вашия град и за събраният том посветен на католицизма озаглавен: „Българските Католици и техните традиции и семейни ритуали от края на 1800 г. до средата на 1900г.„ Светият Отец, Ви благодари за акта на дълбоко почитание и прочувствено уважение и Ви насърчава към един винаги обновяващ се щедър ангажимент за изграждането на Общото Благо, за цялостното развитие на личността и за едно хармонично човешко и духовно израстване на всяка отделна личност. Той, докато Ви моли да се молите за Личността му, изпросва изливането свише на божествени благодати и от сърце изпраща на Вас, Вашите сътрудници, семейство, и на всички онези, които Вие представлявате благословение и поздрав, като залог за всяко пожелано благо. Възползвам се от обстоятелството за да Ви изкажа огромно уважение!“

В речта си на високия форум, Павел Гуджеров отбеляза , че датата на посещението на светия Отец  Папа Франциск в община Раковски записа със злато  06.05.2019г. в историята на община Раковски  и в същото време я направи видима част от историята на света.
„Благодаря ти, свети Отче, за това, че вдъхна нов живот на нашата вяра, благодаря за безценната благословия и благодат, които даде на община Раковски с твоето присъствие, благодаря за това, че възроди сърцата и душите ни, благодаря, че избра нашата родина България, за да направиш посланието за „мир по света“, благодаря ти за това, че показа на всички хора от различни религии, че ние въпреки всичко сме братя, които трябва да живеят в мир и сговор, благодаря ти, че ни научи на смирение и скромност, благодаря за това, че те има и си нашия духовен водач. Най-вече ти благодаря за това, че отново накара света да вярва в чудеса!

В община Раковски всеки ден има запалена свещ за теб.

 Едно нещо със сигурност мога да обещая: ЩЕ СЕ МОЛЯ ЗА ТЕБ!“- заключи Павел Гуджеров.