Първа копка на обект: „Разширяване на МБАЛ – град Раковски за детско отделение“

Датата петък 13-ти в присъствието на граждани на Община Раковски, медицински лица и общински съветници  бе белязана с едно прекрасно събитие. Кмета на Община Раковски  Павел Гуджеров заедно с Управителя на МБАЛ Раковски д – р Иван Томбашки направиха първа копка на обект: „Разширяване на детско крило МБАЛ Раковски“.

Предвиденото разширение ще е на два етажа, като първия етаж ще бъде с две крила – северно и южно. В северното ще бъдат разположени четири приемни лекарски кабинета, а в южното – леглова база за детското отделение с четири болнични стаи, всяка от които ще бъде обзаведена с по две легла и самостоятелен санитарен възел. Непосредствено до тях ще бъде обзаведена и стая за игри. На втория етаж ще бъде разположен административния блок на отделението включващ заседателна зала, няколко офиса, архив и санитарен възел.

Чрез разширението на болницата ще бъдат избегнати бъдещи неудобства засягащи пряко населението на Община Раковски, свързани с пренасочването и транспортирането на болни деца към други лечебни заведения.

Застроената площ на новата сграда ще бъде 315 кв.м., а разгънатата площ 585 кв.м.Наличните средства до момента са: 100 000лв. от общинския бюджет,
100 000лв. от МБАЛ-Раковски, 55 000лв.от продажба на пречиствателна станция собственост на болницата и 5 000лв. от фондация Конрад Аденауер.

С това събитие се дава началото за изпълнение  на едно от предизборните обещания заложени в платформата на управляващата партия ГЕРБ.В своето приветствено слово общинския кмет Гуджеров каза,че  многопрофилната болница е едно голямо богатство за общината .Заедно с д-р Томбашки са водили сериозна битка със законодателните промени,които са били предложени,като до голяма степен са успели да се преборят и да я запазят.“Важно е тя да се  поддържа,тъй като от нея до голяма степен зависи здравеопазването на местните жители“-подчерта градоначалника в своята реч,пред общинските съветници и персонала на здравното заведение.Той каза още ,че средствата ,които са в наличност за започване на обекта са около 50 процента от необходимите до завършването му.В момента общинска администрация се опитва да работи при стриктна финасова дисциплина,и ако съветниците вземат единодушно решение в една от следващите сесии на предложението към тях от кмета за отпускане на още 100 000лв.с помоща на управителя Иван Томбашки това ново детско крило би могло да бъде завършено без прекъсване на строителните дейности.

В своето изказване г-н Гуджеров твърдо подчерта факта, че за общината това е един изключително приоритетен обект и отправи апел към общинските съветници за дофинансирането му от бюджета на общината. Кмета на общината се обърна и към представителя на фирмата изпълнител по проекта – „Артстрой“ ООД град Смолян, като призова да работят качествено и да спазят предвидените срокове по строителството.

От своя страна управителя на болницата сподели пред присъстващите ,че тази идея е от 2005 година,но поради трудности възникнали при изпълнението и се наложило да бъде осъществена сега през настоящата  2016 година. С разширяването на болницата легловата база ще се увеличи, а това ще доведе до подобряване услугите към пациентите. Често легла не са достигали,което е създавало неудобства при работата на персонала и хората,потърсили лекарска помощ. От ръководството се надяват ,че с построяването на новото детско крило този проблем ще бъде решен ако не на 100 поне на 80 процента.

След официалната част всички гости на мероприятието имаха възможност да опитат вкусна пита и да поздравят с чаша шампанско Кмета Гуджеров и д-р Иван Томбашки за началото на този мащабен и дълго чакан проект.

Ето как премина и самото събитие.