Павел Гуджеров: Обединението на всички ключови фактори за успешният лидер е екипът

Кметът на Раковски даде старт на петия випуск от програмата за политически лидери на Института за политика

„Каквато и длъжност да заема човек, според мен най-важното , което трябва да вложи в нея е отдаденост.“- така започна обръщението си към новите лидери Павел Гуджеров.

На символична церемония в Балабановата къща в Стария Пловдив той даде старт на петия випуск от програмата за политически лидери на Института за политика .

„Когато започнах работа в община Раковски със заплата 334лв. , което беше еднакво недостатъчно и обидно към момента. Именно отдадеността е нещото, което ми помогна да стигна дотук. Ако един човек без значение на каква позиция е и каква работа работи ако дава всичко от себе си той със сигурност ще стане добър в нея и тя със сигурност ще му се отплати. Отдадеността е нещото , което ни различава от всички останали.

Това е валидно с еднаква сила за всяка професия или длъжност . Ще го потвърдя с личен пример, когато бях народен представител. Това е една от най-интересните длъжности , които човек може да заеме. Дали работиш или не работиш възнаграждението е еднакво. Дали полагаш усилия , дали отделяш време да четеш законопроектите , да търсиш становища , да говориш с експерти и да търсиш другото мнение или само седиш и гласуваш и посещаваш парламентарния бюфет резултата на прав поглед е един и същ. Само че , винаги в една такава ситуация има кой да те забележи. Особенно в нашата партийна структура на ПП ГЕРБ това е забелязва и се оценява при това много високо. „- сподели с присъстващите кметът и бивш народен представител Павел Гуджеров.

Гуджеров успя да създаде приятелска атмосфера, като скъси дистанцията с новите випускници на Института по политика. Той помоли всеки да се представи и да разкаже по нещо за себе си. Павел Гуджеров заинтригува младите хора с напътствията си по пътя на експертността, мениджмънта и политическото лидерство с добра аргументация от личният си професионален и политически път.

„Разделям мениджърите условно на два вида: мениджър , който е способен да удуши всичко знаещо и можещо покрай себе си, като имам предвид хора , за да не му изядат хляба, и такъв мениджър , който в момента, в който види някой имащ инициатива и желание, който чете и иска да се развива, той го взима при себе си и му дава поле за изява. Ивелина Василева беше първият такъв мениджър, за който работих и за мен беше наистина огромно удоволствие.“- искрен бе градоначалникът на Раковски.

„Имайте самочувствие, но то винаги да бъде с покритие! Когато сте на прав път, когато имате експертизата имайте самочувствието да го покажете и да го заявите. Като границата между арогантност и самочувствие е много тънка и се старайте никога да не я преминавате. Това , че имате самочувствие , че сте експерти , че водите обществени поръчки и сте корифеи в областта си в никакъв случай не означава , че трябва да подминете градинаря , чистачката , портиера. Защото този , който върви до вас ще съди за вас по вашето отношение към другите хора. Когато имате експертизата имайте самочувствието , когато нямате експертизата се старайте да я набавите, но никога не се притеснявайте да попитате. Винаги има хора в някоя област , които са по-добри или по -знаещи от вас, но никога не е лошо да вземете от тях идеята и тяхното мнение. Старайте се да бъдете отворени към добрите идеи! Това , че сте кмет или мениджър не означава , че най добрата идея винаги ще хрумне на вас.“- добави Павел Гуджеров.

Далновидността е друго много важно качество, което трябва да притежавате. Когато ви се представи по-качествено предложение от вашето вие да го приемете. Имайте търпение във вашия път и развитие! Кагато полагате всички усилия, имате самочувствието и куража да отстоявате позицията си и със времето наградата ще дойде. Особенно в нашите партийни структури това се е доказало във времето. При опонентите ни има една поговорка “ Младежите винаги са нашето бъдеще , но никога нашето настояще!“. Ние показахме с времето , че не сме организация еднодневка и имаме уважение към структурите си. „

В заключение на своята своеобразна лекция към младите политици Павел Гуджеров даде конкретни премери от неговата работа като кмет за успешната екипна работа и подчерта важността й.

„Обединението на всички ключови фактори към успешният лидер е екипът. Екипът с главни букви е единственото , което различава успелият от неуспелият. Добре „смазаният“ и добре работещ екип може да се справи с каквото и да се изправи срещу него.“- заключи Павел Гуджеров.