Павел Гуджеров: Ще направим 15 улици и площада в Раковски

Който иска да работи при нас, има къде. Ставаме притегателен център за хората от Северна България

Автор: Галина Георгиева

ИНТЕРВЮ ЗА ВЕСТНИК „МАРИЦА“

Павел Гуджеров е роден на 14 април 1983 г. в Пловдив. Завършил е Стопанската академия в Свищов. Има докторска степен по „Маркетинг“.  До избирането му за народен представител в 42-рото Народно събрание през 2012 г. Гуджеров бе зам.-кмет на община Раковски с ресор „Проекти, структурни фондове и социални дейности“. В края на 2014 г. беше назначен за зам.-министър на околната среда и водите. На местните избори през 2015 г. е избран за кмет на община Раковски.

– Г-н Гуджеров,  в началото на 2018 година какви цели си поставяте? С кои най-неотложни проблеми и спешни проекти ще трябва да се справите?

– Важен проблем за решаване е площадът на Раковски в кв. „Генерал Николаево“. В окаян вид е. Към момента имаме готово проектиране, процедура за избор на изпълнител, офертите вече са отворени и се надявам да започнем работа през март. Организирахме конкурс за предложения за проекти и получихме интересни  макети, рисунки, скици. Харесахме идеята на местна архитектка Катерина Храненикова.  Ще се получи нещо много красиво – сухи фонтани, шадраванчета, големи площи за общо ползване. С удоволствие ще може да домакинстваме културни събития. Друг проблем, по който работим постоянно, е уличната инфраструктура.  Става въпрос за улици, върху които никога не е имало асфалт.  Миналата година успяхме да направим две много големи улици – едната затваря околовръстния пръстен на квартал „ Секирово“ – ул. „Райко Даскалов“, ул. “Христо Ботев“ в кв “Генерал Николаево“, ул. „Лайка“, ул. „Оборище“, ул. „Марица“, направихме и етап от ул. „Георги Данковски“. Гордеем се, че ние сме първата община в България, която създаде Общинско предприятие за строителство и с наша техника асфалтираме.

– Колко улици ще направите тази година?

– Набелязали сме около 15 улици. Разчитаме и на финансиране от Програма за развитие на селски райони за 4 улици в кв. „Генерал Николаево“, Общинското предприятие е предвидило да направи 6, а от заема, който ще теглим, ще асфалтираме още 5. Искам да подчертая, че  улиците се изграждат от нулата, досега по тях никога не е имало асфалт.

– Какво друго предвиждате?

– През изминалата година успяхме да построим две нови сгради за яслени групи към детските градини в Стряма и Белозем. От една страна, сме щастливи, че има висока раждаемост, от друга страна, има проблем, че не можем да обхванем всички деца в забавачките и затова построихме двете нови сгради. Надявам се жителите да са доволни, искам да подчертая, че в тези села изобщо нямаше детски ясли. Тази година  предстои да построим в Раковски още една нова сграда  за детска градина с две групи.  Детските градини и улиците са ми любимите обекти. Важна за нас е също енергийната ефективност.  През миналата година успяхме да санираме 4 блока по Националната програма за енергийна ефективност, проектът беше на стойност над милион и половина. Предстои да санираме още един блок и сградата на администрацията на община Раковски, имаме и проект за читалището в село Шишманци.  Работехме много активно и по създаването на паркоместа, през тази година продължаваме. До момента Стряма и Белозем са били с капиталова програма за по около 60 000 лева, тази година сумата е около 160 000 лв. В Стряма ще довършим велоалея, направихме красив фонтан, улици, детската градина. Вярвам, че жителите оценяват нашите усилия. В село Чалъкови хората не бяха виждали асфалтополагачи. За миналата година асфалтирахме повече от 300 метра с Общинското предприятие. Друго, над което работим, е подмяна на съоръженията в детските градини. Наблягаме много на парковете и зоните за отдих, както и на видеонаблюдението.  Предстои да завършим новото детско крило на болницата в Раковски. Това беше първият обект, на който направихме първа копка, като влязох в мандат. Благодарни сме на правителството, че отпусна необходимите 150 000 за тоталното завършване.  Напълно завършихме изграждането на канализационната мрежа в Раковски – обект за около 3 млн. лева. Канализацията на кв . „Парчевич“ е факт, а благодарение на добрите взаимоотношения с ВиК и Спартак Николов успяхме да подменим водопровода в квартала и спестихме на общината около 800 000 лева. А тази година започва проект за подмяна на водопровода на Шишманци, предстои да кандидатстваме за подмяна на водопровода на Момино и подготвяме проекти за канализацията на Стряма и Белозем. Тази година предстои да изградим и два тенис корта, баскетболни и стрийтболни игрища, започваме проект за изграждане на градски басейн. До края на мандата ще изградим стрийт фитнес във всички населени места. Миналата година приехме и кръг от републиканското първенство по стрийт фитнес.  Тази година ще проектираме и Дневен център за деца със специфични потребности и  физкултурен салон в училището в Белозем. Успяваме да осигурим топъл обяд на 250 души, осигуряваме  личен асистент на около 100 души. Изказвам благодарности на министъра на регионалното развитие, че чу апелите ни, и изцяло ремонтира пътя между Белозем и Шишманци.

– Предстои гласуване на бюджета на общината. С какви пари ще разполагате през тази година? Искате да теглите нов заем от 3 млн. лева, защо се налага?

– Заема го теглим, за да изградим 5 нови улици, за които ще отидат около 1,5 млн. лв. Жителите на общината твърде дълго чакаха по-добра инфраструктура. Другата част от заема ще дадем за площада и  за новото детско крило на болницата. Целият бюджет, с който ще разполагаме през тази година, е около 14 милиона лева.

– За какво най-често ви благодарят хората и за какво ви критикуват?

– Най-доволни са от улиците. Знаем фразата, че асфалт не се яде, но когато с години хората са газили в кал и локви, а улицата добие европейски вид, те остават благодарни. Понякога в социалните мрежи ни критикуват за дупките и маркировките, а ние  веднага ги оправяме. Имаше напрежение сред хората в кв. „Парчевич“ заради изграждането на канализацията, но те разбраха, че само за година инвестирахме в квартала 3,5 млн. лв., а тази година и там ще асфалтираме улици. В добри отношения сме с местното районно управление на  полицията. Стараем се да борим разпространението на наркотици. Общината закупува за полицията полеви тестове за наркотици за шофьори. Имаме изключително добра успеваемост, много акции завършват с присъди. Още в началото на мандата направихме среща с ръководството на  полицията, директорите на училища, свещениците, селските кметове и набелязахме мерки, които вече дават резултат.

– Раковски  се слави като община с малко безработни. Как го
постигате?

– До голяма степен го дължим на визионерството на покойния кмет Франц Коков. С подкрепа от частния бизнес беше реализирана Индустриална зона Раковски, която вдига стандарта на живот  в общината. Плащат се добри възнаграждения, постоянно се търсят работници. Ставаме притегателен център и за хора от Северна България. Миналата година се закупиха много имоти в Момино. В Раковски, който иска да работи, има къде. Има добре развит бизнес, селско стопанство и животновъдство.

– Вие бихте ли насърчили след време децата си да останат да живеят в общината?

– Да, бих ги насърчил. Живях 6 месеца в Германия, можех да мигрирам  в чужбина или да остана в София, но където и да съм бил, винаги ме е теглило към Раковски.

– Откакто сте кмет, повече или по-малко са ви приятелите?

– На мен всеки ден ми е приемен ден. Обичам да се срещам с жителите на общината. Да, може би приятелите са повече, но ще тегля чертата, когато приключа с тази длъжност. Със сигурност е имало случаи, в които не мога да разреша даден проблем, но винаги съм се старал да бъда полезен на всеки. Една критика, която съм срещал от земеделския бизнес  е, че цените, на които продаваме терени, са доста над пазарните. Но винаги им казвам – искате улици, площади, детски градини, аз трябва отнякъде да  взема пари. Тази година завишихме данък сгради, като сме вкарали праг за имоти с данъчна оценка 6000 – имоти на хора, които са социално уязвими – тези данъци не ги пипаме.  Постъпленията ще се увеличат с около 200 000 лв.

– Колко часа работите?

– Никога не спирам да работя.

– Как разтоварвате тогава?

– С лов и туризъм. С групата, с която ходим по планините, изкачихме връх Олимп, направихме 12-часов нощен преход от Хаинбоаз до Бузлуджа. Имахме тридневен преход по стъпките на Хаджи Димитър на връх Ботев.

– Какво пожелавате на съгражданите си?

– Здраве, търпение и позитивни мисли.