Поклонение пред героизма на Хаджи Димитър предстои в Свежен на 5 август

„Жив е той, жив е..“ и за винаги ще остане жив в нашите сърца. Възпоменаването  на 149 год. от кончината на Воеводата Хаджи Димитър ще се проведе и тази година на връх Кадрафил,малко над село Свежен на 5 август.

Възстановка на битката от старопланинският връх Бузлуджа ще бъде изпълнена от „Сдружение Хайдути“-гр. Пловдив, а военни почести ще има  от 61- ва Стрямска механизирана бригада.

Версията, че Хаджи Димитър умира именно на връх Кадрафил, а не на Бузлуджа се подкрепя от свидетелствата на хората, които са го погребали. Тежко раненият войвода, преоблечен в овчарски дрехи от оцелелите четници, пренесен от тях на носилка, посреща последните си дни на връх Кадрафил. С вода, храна и билки са му помагали хората от Свежен, които през първата половина на месец август 1868г. го погребват на върха, а след години костите му са пренесени в двора на църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в с. Свежен.

Майката на войводата разпознава сина си по костите, които й изпращат от Свежен и го погребва в двора на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Сливен. Връх Кадрафил се превръща в място за памет всяка година за всички патриоти по сърце и душа.

Свеженци посрещат гостите си с постен курбан в памет на Хаджи Димитър, тъй като периодът е постен по време на Богородични пости.

Събитието е част от културния календар на празниците в Свежен,с които се отбелязва 600 години история за Свежен,и 30 години Архитектурно-исторически резерват.