Предприемачи ще обучават студенти и млади специалисти как да стартират успешен бизнес

На 13 май от 09:30 часа, в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив ще се проведе седмото издание на безплатния семинар по предприемачество „Първи стъпки в бизнеса“. Събитието се организира от международната младежка организация JCI Plovdiv с финансовата подкрепа на ИТ компанията Programista;. Junior Chamber International (JCI) е най-голямата неправителствена младежка организация в света и има представителство в България с локални секции в Пловдив, София, Варна, Плевен и Свищов.

Семинарът ще срещне опитни предприемачи със студенти и млади професионалисти от различни сфери, които искат да научат повече за различните предизвикателства при стартирането на собствен бизнес. Събитието ще предлага теоретично и практическо обучение на участниците.

През първата половина от деня гостите имат възможност да чуят вдъхновяващите истории и личния опит на четирима успешни български предприемачи – Никола Вълчанов (технически директор и един от създателите на софтуерната компания Programista;), Виктор Стойнов (дипломиран маркетинг специалист с над 6 години опит на международни пазари), Любомир Янчев (18-годишен предприемач, програмист, преподавател и рефер по Таекуондо) и Сергей Петров (основател и изпълнителен директор на компания, която произвежда сензорна технология за наблюдение на пчелни кошери от разстояние).

През втората част от деня участниците ще формират отбори, с които ще разработвaт концепции за стартиране на бизнес, а лекторите ще се превърнат в техни ментори. Всеки отбор ще работи по реален казус, свързан с една от следните теми: Идея и бизнес модел, брандиране и маркетинг, финансиране на стартиращ бизнес или продажби в чужбина.

Събитието е безплатно, но с предварителна регистрация.

Повече информация и регистрация: www.seminar.jci.bg

За лекторите:

Никола Вълчанов е технически директор и един от създателите на софтуерната компания „Програмиста“ АД. През 2005 г. той стартира своята кариера в ИТ като минава през различни оперативни и управленски позиции.

Като студент участва в национални и международни олимпиади по програмиране и води лабораторни упражнения във Факултет по Математика и Информатика при Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски“. През 2012 г. защитава докторската си дисертация по Информатика във ФМИ при ПУ „Паисий Хилендарски“, постъпва на работа като главен асистент и до днес води лекционни курсове, лабораторни упражнения и работи със студенти.

През 2013 г. е един от съоснователите на Програмиста АД, където работи като технически директор до 2015 г. През същата година е съосновател и на ИТ Академия Прагматик, където поема развитието на направление програмиране. През 2015 г. организира и поема ръководството на академичен екип в „Програмиста“ АД.През 2016 г., в партньорство с Факултет Математика и Информатика при Великотърновския Университет „Св. Св. Кирил и Методи“, създава иновативна бакалавърска специалност „Софтуерно Инженерство“, която стартира същата година.

Виктор Стойновe дипломиран маркетинг специалист с над 6 години опит на международни пазари. Занимавал се с цялото това “всичко” – от създаването на офлайн и онлайн кампании по различни канали и анализ на техните резултати, до подобряването и обслужването на клиентите и превръщането им във фенове на марката.

Фокусът му е предимно върху дигиталния маркетинг. Именно чрез познанията си в тази сфера е ръководил и спомагал за успешното навлизане и позициониране на различни брандове на пазари в Австралия, Англия, България и Полша. В момента страстта на Виктор е Domestina – един от най-успешните български стартъпи, където той е в ролята на Head of Marketing и отговаря за успешното налагане на бранда на текущи и нови пазари.

Сергей Петров е основател и изпълнителен директор на Bee Smart Technologies – компания, която предлага сензорна технология за наблюдение на пчелни кошери от разстояние. Целта на компанията е създаване на “интелигентна мрежа на природата”, в която пчелите да изпълняват ролята на сензори за следене на основни параметри на околната среда.

Сергей е авиационен инженер от ТУ-София, продължил развитието си чрез програмата “Космически Предизвикателства”, а в последствие и в Сингюларити Юнивърсити в НАСА и Силициевата долина. Обича екстремните спортове и предизвикателните разговори.

Любомир Янчев приема себе си като програмист – визионер, който се опитва да доближи бъдещето. Той е 18-годишен предприемач, ученик в частна немска гимназия. Занимава се с програмиране, тренира и преподава Таекуондо, а от две години е рефер по този спорт.

През юни месец 2013 година, беше включен в първата селекция “Топ 30 под 30” на Forbes България.Любо работи над Melissa (“Модерен иконом”) – система за автоматизация на дома, а отделно разработва метод за анализ на изображения на тъкан, изследвана с имунохистохимия, с цел да помогне на лекари при диагностициране на редица заболявания.