Раковски отпразнува Бабинден

С много настроение жителите на Раковски отбелязаха един от най-красивите празници в традиционният национален празничен календар Деня на родилната помощ – Бабинден, който винаги се празнува по стар стил на 21 януари. Жените от общината се бяха погрижили трапезата им да бъде пълна , а автентични ритуали, богати трапези и песни съпътстваха празника . Целият ден премина под знака на веселието , шегите и закачките.

Общинския съветник Рангел Матански използва празника, за да връчи благодарствени адреси на всички жени, които взеха участие в първото издание на фермер Експо Раковкси 2017. Специална благодарност той изказа на експерта в отдел „Култура“ на община Раковски Ана Белчева, която успя да организра едни от най-атрактивните демонстрации на изложението – занаятчийско производство на место на лютеница, катми, характерно за общината „пиде“ и куп други специалитети.

„Изчаках този ден не случайно, тъй-като с ваша помощ в края на 2017г. дадохме живот на изложение, което ще се превърне в традиция и повод за гордост за община Раковкси. Към момента правим организация за второто издание, което ще се реализра в края на месец септември, отново в гр. Раковски.“- сподели Матански.

“ Народният празник Бабинден е една прекрасна традиция, с която отдаваме уважението си към хората, помогнали за появата на нов живот и към тези, отдали грижа и тревоги за отглеждането на нашите деца. „- допълни общинският съветник Рангел Матански .

На тържеството присъстваха баби и майки от община Раковски , както и зам. кметовете Божидар Стрехин и Татяна Бакова.
„На вас, уважаеми баби и майки, пожелавам крепко здраве, много радост и щастие! Още веднъж се прекланям пред духа, волята и силата Ви и Ви желая весел празник!“- пожела на жените зам.кмета Божидар Стрехин.