Раковски посрещна учители от шест държави

Преподавателите ще обменят опит в добрите практики

Седем дни ще гостуват  на Раковски 20 учители от Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция и Хърватска.

Педагозите са у нас за участие в транснационална международна среща по проект „Feel the Four Seasons Beyond the Walls”. Проектът е финансиран от Центъра за развитие на човешките ресурси и съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз КД2: Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики.

На вторият ден от престоят си гостите от чужбина се срещнаха с кмета на община Раковски Павел Гуджеров и зам.кмета по образованието Татяна Бакова. На събитието присъстваха и директора и зам.директора на домакините от ОУ“Хр.Смирненски“ Нина Недева и Диана Пейкова.

Ролята на модератор на срещата пое кмета Гуджеров и на перфектен английски запозна гостите с устройството и работата на община Раковски.

Градоначалникът разказа интересни факти от историята на Раковски , обясни на гостите и за стратегическото географско разположение на общината в центъра на България. Именно заради мястото си и преминаваннето на автомагистрала „Тракия “ през териоторията на общината е факт създаването на Първата индустриална зона , където са съсредоточени много големи европески компании.

Павел Гуджеров представи на чуждестранната аудитория по- значимите събития в културния и спортен календар на общината част, от които са международния кукерски фестивал , международния турнир по футбол за деца, традиционния празник на виното, спортния празник на общината и „Бирфест“-а по подобие на германския Октобърфест.

Кмета се похвали пред гостите и с положителният демографски индекс на общината, което налага строителството на нови и разширяването на съществуващите детски заведения.

Своеобразната презентация на община Раковски предизвика интереса на чуждестранните гости и те засипаха кмета Гуджеров с въпросите си . Чужденците се интересуваха от механиза за избор на кмет, за ролята на общинският съвет в управленито и взимането на решенията в общината.

Кмета Гуджеров на свой ред прояви интерес относно проекта „Feel the Four Seasons Beyond the Walls”, станал повод за визитата на учителите.

Зам. директорът на ОУ“Хр.Смирненски“ Диана Пейкова сподели, че това е едни много интересен проект, тъй като той се базира на обучението извън класната стая, където децата да са по-близо до природата. Идеята е , учениците да бъдат повече време навън, а не пред компютрите.

Работната среща премина в приятелска и ведра атмосфера и завърши с размяна на подаръци и снимки за спомен.

По време на визитата е предвидено съвместно обучение на учителите в подхода на преподаване „Учене извън класната стая“.

Организирани са и работни ателиета, в които учителите от ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски представят своите добри практики в работата по това направление, а гостите пък споделят резултатите от проведените дейности по проекта досега.

Учениците са включени активно по време на дейностите и представят своя опит в изучаване на природата в извънкласни дейности – скаутски лагери, екскурзии и др.

Предвидени са готварска работилница и забавни игри, свързани с ученето извън класната стая. Възпитаниците на ОУ „Христо Смирненски“ са подготвили и тържествен концерт, на който са поканени и всички жители на общината.