Раковски се побратимява с италианския Падуа

Очаква се Община Раковски и Падуа  да  подпишат меморандум за развитие и сътрудничество в началото на декември тази година. Общинарите от Раковски  ще се  договорят с италианските  си колеги за сътрудничество в областта на културата,  икономиката и туризма.  Побратимяването е с  цел стимулиране и активизиране на връзките и действията на двете общини и тяхната готовност да издигнат приятелството, разбирателството и уважението между двата народа.

Според кмета на Община Раковски  Павел Гуджеров чрез културния обмен могат да се създадат успешни бизнес контакти  главно в сферата на туризма и по линия на католическата църква, а така също и  в областта на обществените услуги, кулинарията и спорта.

„С колегата Лазарин ще се договорим да участваме със съвместни проекти в различни област и в интерест на хората от Раковски и Падуа. Надявам се , че споразумението, което ще подпишем е добра основа за приятелско сътрудничество и ще даде добри плодове.“-коментира предстоящото побратимяване на двата града кмета на Раковски Павел Гуджеров.

Падуа е столица на провинцията Падуа и икономически и комуникационен център в провинция Венето. Населението му е 212 500 жители, а площта му е 92 кв.км. Намира се на 40км от Венеция  и е разположен на река Бакилионе. Падуа е много живописен град – с гъста мрежа от аркадни улички и много и разнообразни мостове, пресичащи различни разклонения на р.Бакилионе.
Падуа е считан за най-старият град в Северна Италия, като се смята, че е основан през 1183г. Градът е богат на архитектурни обекти и паметници на културата.
В града могат да бъдат разгледани и множество църкви, като сред най-популярните е католическата църква „Сант Антонио“ където се пазят мощите на светеца.
Падуа се гордее и със своя университет, който има над 800-гдишна история. Интересен факт е, че Галилео Галилей е бил сред лекторите в университета.

Побратими градове на Падуа са френския Нанси, Фрайбург – Германия, Бостън – Сащ, Хандан – Китай, Яши – Румъния, Баира – Мозамбик, Коимбра – Португалия, Каляри – Италия  и Задар – Хърватска.