Шампионът Тихомир Зайков: Щастлив съм, че успях да зарадвам хората!

Тихомир Калоянов Зайков е роден 2006 година и е от град Раковски. Завършва основното си образование в ОУ „Христо Ботев“ – град Раковски, понастоящем е ученик в ПГХТТ – град Пловдив, като наесен ще бъде в 12 клас. Тренира бокс в Боксов клуб „Пашкулов“ – град Раковски. На 22 юни, 2024 г. Тихомир Зайков стана републикански шампион по бокс за младежи.

 • Здравей, Тихомире! Много ти благодарим, че прие поканата ни да дадеш интервю! Поздравления за спечелването на републиканската титла!

– Здравейте! Много благодаря! Благодаря за поканата! 

 • Кога започна да тренираш бокс?

– Започнах да тренирам бокс, когато бях тринадесетгодишен в Боксов клуб „Пашкулов“.

 • В каква категория се състезаваш?

– Състезавам се в категория до 67 килограма.

 • Каква беше причината за да започнеш да тренираш бокс?

-Бях воден от желанието си да се чувствам по-силен, не исках да съм момче, което по цял ден прекарва времето си в социалните мрежи, яде вредни храни и се шляе безцелно.  

 • Колко пъти седмично тренираш бокс?

Всеки ден тренирам.

 • Какво те впечатли в бокса?

-Боксът е спорт пълен със смисъл. Трябва да действаш и да мислиш бързо и в същото време трябва да си разумен. В бокса има много трудности, а както знаем трудностите изграждат силни характери. 

 • Били посочил любим твой боксьор?

– Не бих се ангажирал да посоча един конкретен боксьор. Всеки сам по себе си е уникален и заслужава респект.

 • Освен бокс тренираш и футбол? Кой спорт ти харесва повече?

Точно така! Не мога да определя кой спорт ми харесва повече и двата спорта имат своите достойнства. Футболът е колективен спорт, боксът  индивидуален, но и при двата спорта се иска здрава работа, концентрация и при двата всяка грешка се наказва.

 • Колко време се подготвя за републиканското първенство?

-Както казах аз тренирам всеки ден. Четиридесет дни преди само състезание тренирахме много интензивно всеки ден.

 • Колко срещи изигра на Републиканското първенство?

 Четири срещи в четири последователни дни.

 • Какви са жертвите, които трябва да направи един спортист за да стане републикански шампион? Примерно колко пъти се храниш на ден? Колко време отделяш за почивка?

– Всеки успех изисква жертви. За да си републикански шампион жертвите са много: Трябва да заспиваш навреме за да може да си отпочинал и на другия ден да си пълноценен. Лишаваш се от много удоволствия, трябва да си стриктен и отговорен. Не може да ядеш голямо количество вредни храни и да пиеш вредни напитки или да прекарваш цели нощи в социалните мрежи или някъде навън, защото трябва да поддържаш оптимална форма.  

 • Оттук нататък каква е следващата крачка?

-Надявам се да вървя напред и нагоре! Работим здраво! Искам да защитя златния си медал на следващото републиканско първенство.

 • Били искал да се занимаваш с Бокс професионално?

– Разбира се, че бих искал да се занимавам с бокс професионално, но за момента е твърде рано да мисля за тези неща, все още съм ученик и трябва да съм концентриран и върху училището.

 • Според теб развит ли е достатъчно бокса в България?

-В България има много млади и амбициозни боксьори, боксът е на добро ниво, но има още какво да се желае.

 • Какво те мотивира?

– Мотивирам се от величията в спорта, защото дават добър пример и показват, че няма невъзможни неща, стига да работиш усърдно и да вярваш в себе си

 • Какво е чувството да си републикански шампион?

– Чувството да съм шампион е страхотно! Заслугата за титлата далеч не е само моя, зад успеха ми стоят моят старши-треньор Николай Пашкулов, както и другите треньори, които страшно много ми помогнаха: Мартин Пашкулов ,Александър Ляшок и Георги Пашкулов. Използвам момента да благодаря и на гн Павел Гуджеров – кмет на община Раковски  и на гн Младен Самуилов управител на ИНСА ГАЗ,  които подадоха ръка на нашия боксов клуб за да може да участваме в турнирите.

 • По време на републиканското първенство много хора ти пожелаваха успех и се радваха на успехите ти? Какво е твоето послание към тях?

Аз нося герба на общината не само на екипа си, но и в сърцето си. Радвам се, че успях да зарадвам хората! Благодаря от сърце за подкрепата! Посланието ми към хората е да спортуват, да се обичат, да вярват в себе си и взаимно да се уважават. Бог да ви благослови!

Фотограф: Красимир Романски