Средновековната кухня и занаяти оживяват на ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2018

В рамките на ФЕРМЕР ЕКСПРО РАКОВСКИ 2018 презентация на средновековна кухня и занаяти под надслов „На гости на един болярски дом“ ще направи магистър-културологът Петя Крушева.

Представянето на средновековната кухня ще бъде с няколко ястия от засвидетелствани исторически рецепти, които ще очертаят представите за менюто и начина на хранене на различните социални слоеве: селски ечемичен хляб и имперски хляб с подправки, обредна баница за плодородие и латински специалитет от домашно козе сирене, характерни за Пловдивския регион. Всички те носят вкуса на средновековната кулинарна естетика и ще могат да се дегустират на място. Дегустация на ликьор от маслодайни рози и петмез.

Акцентът е отношението на средновековния човек към храната – кое е смятал за грешно, кое за вкусно; какви са били хранителните му навици, какво е останало днес и какво е забравено в кулинарната ни култура и вкусове, какво можем да върнем в ежедневието ни. В презентацията участва цялата експозиция от съдове, покривки и допълнителен инвентар, който е автентичен или реконструиран според запазени образци, в присъствието на домакините с характерно облекло и накити от нач. XIVв., възстановени по стенописи от църквата в Долна Каменица.