Стотици се стекоха на откриването на XIV Международен фестивал на белия щъркел в Белозем

С благослов на отец Петър от местната църква  започна официалното откриване на XIV Международен фестивал на белия щъркел в Белозем.

С много музика, танци и веселие беше изпъстрен празникът, който привлече стотици хора в европейското село на белия щъркел.

Мотото на фестивала тази година беше „Белозем – възможности за развитие на екологичен туризъм”.

Празникът бе открит от кметовете на селото Иван Тачев и Официални гости на събитието бяха кметът на община Раковски Павел Гуджеров, народният представител и кандидат за представител на Европейския парламент Младен Шишков, председателят на Общинския съвет –гр.Раковски Георги Лесов и зам.-областният управител Евелина Апостолова.

Специални гости бяха кметът на македонската община Чешиново-Облешово Горан Зашов и инициаторът за създаване на федерацията за защита на щъркелите в Бурса Шази Чавушоглу. В техните райони, в с. Чешово (Македония) и в с. Ески Караагач (Турция) има по 200 гнезда от защитения вид, които са част от европейската мрежа на щъркелите.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „EuroNatur“ обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край.

„Благодарим за подкрепата на държавата в лицето на Министерството на околната среда и водите и на ПУДООС, на „Зелени Балкани“ и на община Раковски,  които ни подпомогнаха за провеждането на фестивала.“, каза кметът на  Белозем Иван Тачев.

„Няма друго събитие в нашата община, което да толкова красиво, зелено и усмихнато като днешното. Нека да имаме волята и търпението да го съхраним и го превърнем в най-дългогодишната традиция“- заяви от трибуната кметът на община Раковски Павел Гуджеров.

„Фестивалът на белия щъркел е събитие, което през годините – вече 14 се е вплело в културния календар на селото и на общината. Убеден съм, че ще продължи да съществува години наред, защото е едно прекрасно събитие, което много добре обединява идеята за грижа за природата и местните традиции чрез музиката и танците“, коментира Младен Шишков.

След официалната част на сцената в парка на Белия щъркел звучаха музикални изпълнения на групи от детски градини, училища и състави от Белозем, Раковски и още 10 градове и села от област Пловдив.

Участие взеха Танцова школа „Тодорови“ с ръководители Станислава и Генчо Тодорови, МПГ „Иван Михов“, ЖПГ „Сребра“ и ДПГ „Геренче“ с ръководител Ирена Неделчева. Участваха и малчуганите от ДГ „Синчец“, с. Белозем. За доброто настроение допринесе и музикално-танцовата програма на съставите от Раковски, Скутаре, Пъдарско, Маноле, Чалъкови, Селци, Първомай, Пловдив и Манолско Конаре.

Наградени бяха и участниците в Международния конкурс за рисунка на тема „Животът на един щъркел“, организиран съвместно с детско онлайн-списание „Щъркел“, ОУ „Гео Милев“ в Белозем, кметството на селото, Католическа църква „Свети Франциск от Асизи“ и Зелени Балкани, с подкрепата на община Раковски.

Организатори на фестивала са кметството в село Белозем, община Раковски и  Зелени балкани.

Проектът тази година е асоцииран към официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019  и отново се проведе под патронажа на МОСВ.

Тази година гостите и участниците във форума посетиха щандове за мед и пчелни продукти, плетива, сувенири и продукти от местни производители.

Събитието се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и с финансовата подкрепа на ПУДООС. То се организира от кметството на село Белозем, община Раковски в партньорство с Федерация „Зелени Балкани“. Инициативата има за цел да популяризира дейностите за опазване на вида и да стимулира развитието на екологичния туризъм в района.