Трета българка на „покрива на света“: Мариета Георгиева изкачи Еверест

Мариета Георгиева се превърна в третата българка, изкачила най-високия връх Еверест. Тя се качи на „покрива на света“ като част от комерсиална експедиция, организирана от Elite Exped. Фирмата е ръководена от легендарния алпинист Нирмал Пурджа, който държи няколко световни рекорда, включително най-бързото изкачване на всички 14 осемхилядника за 6 месеца и 6 дни. В съдружие са му известните алпинисти Мингма Дейвид Шерпа и Мингма Тензи Шерпа.

От Elite Exped потвърдиха, че Георгиева е достигнала върха с пост във „Фейсбук“. В публикацията тя е посочена под номер 6 в списъка с клиенти на фирмата, които изкачиха върха вчера. Общо 13 души от различни държави, заедно с 16 водачи, повечето от които шерпи, покориха върха по Южното седло, който е най-масовият маршрут.

„Хората казват, че Еверест вече не е предизвикателство – това просто не е вярно. Изкачването на Еверест изисква решителност, обучение, умения и опит. Огромни поздравления за изкачилите се‘‘, написаха от агенцията.

Кои са другите две българки, изкачили Еверест? Георгиева е втората българка, ползвала услугите на агенцията на Нирмал Пурджа след Силвия Аздреева, която през 2022 г. в рамките на 27 часа изкачи Еверест и Лхотце, а през следващата година и втория по големина връх в света- К2 (8611м).

Българката, която за пръв път стъпва на Еверест, е Петя Колчева. Тя, заедно със съпруга си Камен Колчев, достигнаха върха през 2009 г., а след тях това направиха Атанас Скатов (два пъти – през 2014 и 2017 г.), Слави Несторов и Стефан Стефанов (през 2018 г.), Аздреева и Георгиева. Първият български алпинист, изкачил връх Еверест, е Христо Проданов, който загина при слизане през април 1984 г. Същата експедиция успешно завършиха Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и Николай Петков. През 1997 г. върхът е изкачен от Дойчин Василев, а 7 години по-късно същото правят Петко Тотев, Христо Христов и Гойчин Василев. До началото на тазгодишния сезон Еверест е изкачен общо 11 996 пъти от 6664 различни души, от които 883 са жени. Алпинистите, стъпили многократно на върха, са 1571.

 

Автор на статията: Йоана Игнатова