В очакване на Рождество

 

 

Започва адвентното време за християните ,това е периода свързан с  очакването  на рождество.Вчера по време на неделните литургии в църковните храмове бе поставен зеления венец с четирите свещи,като първата бе запалена в началото на самата служба.

Самата дума „адвент” произхожда от латинската „adventus”, което означава „идване, пришествие”. От древни времена Латинската Църква означава като Адвент четирите седмици, които предшестват Рождество Христово – време за подготовка за този велик празник.Първата половина на Адвента е посветена най-вече на покаянието, затова и цветът на литургичните одежди е виолетов, а храмовете и богослужението са скромни. Адвентът е време на будуване. „Бъдете будни” ,а будуването е свързано с очакването и  честването на рождество.

Седмицата след своето ръкоположение в катедралата „Свети Лудвиг“, отец Ивелин се върна в Енория „Пресвето Сърце Исусово“, където отслужи първата си неделна литургия в Раковски.В края й всички верни имаха възможност да го поздравят и получат благослов с икона и подарък от събитието.

https://www.facebook.com/pg/kanalm/videos/?ref=page_internal/

img_5801 img_5794 img_5787 img_5763 img_5759